Μέτρα χαλάρωσης: Ανοίγει το λιανεμπόριο 5 Απριλίου – Πώς θα ψωνίζουμε – Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα (video)

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, την ελεύθερη διαδημοτική μετακίνηση τα Σαββατοκύριακα και τη μετατροπή του Θριάσιου Νοσοκομείου σε all-Covid ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας.

Δείτε το video:

«Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση των επιστημόνων προχωρά σε προσαρμογή των μέτρων. Με δεδομένη την κούραση, το νέο μείγμα των μέτρων με περιορισμούς και επιτήρηση θα δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων και να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και τα πάρτι. Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση», τόνισε αρχικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ανοίγει το λιανεμπόριο

Επιτρέπεται από Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με χρήση ενός κωδικού άπαξ για 3 ώρες.
Το λιανεμπόριο ανοίγει αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού και SMS στο 13032, κάτι που σημαίνει ότι σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση του συγκεκριμένου κωδικού αυστηρά για τρεις ώρες και μόνο μία φορά ανά 24ωρο. Οι μέθοδοι για τα ψώνια είναι δύο: Μέσω click in shop και μέσω click away.

«Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».

Συγκεκριμένα με το SMS στο 13032 θα επιτρέπεται το click away και το click in shop στα μικρά καταστήματα, όχι όμως στα εμπορικά κέντρα, το άνοιγμα των οποίων θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, θα ισχύει και ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις προβλεπόμενες ασφαλείς αποστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για να επισκεφθεί ένας πολίτης κάποιο εμπορικό κατάστημα θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού με το ίδιο το κατάστημα. Αφού του αποσταλεί το sms επιβεβαίωσης για την ώρα του ραντεβού, στη συνέχεια θα μπορεί να αποστείλει το SMS στο 13032. Με απλά λόγια, η χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι στέλνουμε απλώς sms στο 13032 και θα μπορούμε να κάνουμε… βόλτες στα καταστήματα.

Επίσης από το Σάββατο, μόνο για τα Σαββατοκύρια, επιτρέπεται με κωδικό 6 (τρία άτομα ή ανά οικογένεια) η διαδημοτική μετακίνηση. Το μέτρο είναι πιλοτικό και θα αρθεί αν παρατηρηθεί κατάχρησή του ή εικόνες συνωστισμού. Η μετακίνηση αφορά τρία άτομα ή μία οικογένεια.

«Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία δείχνει τα δόντια της. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση» τόνισαν οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς.
«Ας βγούμε από τα σπίτια μας, με μέτρα, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά και «οι εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας».

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά για τα σχολεία επεσήμανε ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου με το άνοιγμα κάποιων τάξεων.

Προβληματίζει η εικόνα της πανδημίας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έλαβε πρώτος τον λόγο και περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Όπως είπε, «έχουμε συζητήσει με τον Νίκο Χαρδαλιά για την βόρεια Ελλάδα για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκεί».

«Οι άνθρωποι της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας σας φρόντισαν και σας φροντίζουν κάτω από εξαιρετικά κρίσιμες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δεν έλειψαν ποτέ από το πλευρό σας τη στιγμή της ανάγκης και τη στιγμή της μάχης» είπε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε 100.000 υγειονομικοί και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο πλευρό τους επιτέλεσαν και επιτελούν ύψιστο καθήκον.

Κικίλιας: Να προσέξουμε πολύ τις επόμενες εβδομάδες

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως χρειάζεται να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ που δοκιμάζεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα και οι ευάλωτες ομάδες που περιμένουν να εμβολιαστούν. «Προσοχή ότι κι αν κάνετε, όπου κι αν πάτε, όπως και αν κινηθείτε αυτό πρέπει να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό» είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές και έχουμε δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία κάθε μέρα. «Να παραμερίσουμε την κούρασή μας εμπρός στον κίνδυνο της απώλειας ζωών» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να προστατευθούν και να προστατεύσουν τους γύρω τους και τους ανθρώπους του οικογενειακού τους κύκλου.

Το Θριάσιο μετατρέπεται σε all-Covid

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα (σήμερα ανακοινώθηκαν 3.616 νέα κρούσματα και 739 διασωληνμένοι) ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο all-Covid, ώστε την Τετάρτη 7/4 να διαθέτει 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ Covid.

Ο στόχος είναι οι κλίνες να αυξηθούν σε 180. Όλα τα non covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.
Λόγω των αναγκών, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών αρνητικής πίεσης και χειρουργείων δημιουργούνται 51 καινούριες ΜΕΘ στην Αττική για την προσωρινή έκτακτη και πολύ επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.
«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα κάνουν ότι απαιτείται για να ενισχύσουν τη δύναμη του ΕΣΥ με όλους τους δυνατούς τρόπους» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Ο εμβολιασμός μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε»

Τέλος, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για τον εμβολιασμό που όπως είπε επιτρέπει να «αισιοδοξούμε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλύτερο σημείο. Ο υπουργός τόνισε πως η προσέλευση είναι 97% στα ραντεβού. Λειτουργούν 1.042 εμβολιαστικά κέντρα και στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως την Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 65-69. Όλοι οι συμπολίτες που με υπομονή περίμεναν θα εμβολιαστούν. Προσβλέπουμε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση τους επόμενους μήνες.

«Με αφορμή την επεξήγηση των μέτρων, μιλάμε για μικρές ανάσες στήριξης και βοήθειας στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν σωστότερα τα μέτρα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Προηγούμενο άρθροΕμβολιασμός ασθενών και προσωπικού Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Ζωή Ράπτη: «Η Κυβέρνηση μεριμνά για τις ευπαθείς ομάδες» (pics)
Επόμενο άρθροΜ. Βαρβιτσιώτης: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία»