Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον δήμο Δεσκάτης ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου, που έπληξε την Ελασσόνα και δημιούργησε σοβαρές ζημιές σε γειτονικές περιοχές, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανταποκρινόμενος στο αίτημα του δημάρχου Δεσκάτης Δημήτρη Κορδίλα, κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση του Περιφερειάρχη ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού, στις 3 Μαρτίου, έως και τις 3/9/2021.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορδίλας, αρκετά δημόσια κτίρια, ναοί, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κατοικίες και αποθήκες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι μηχανικοί που διενεργούν τις αυτοψίες για την ύπαρξη ζημιών, έλεγξαν 263 κτίσματα, εκ των οποίων τέσσερα χαρακτηρίστηκαν ως ετοιμόρροπα (κόκκινα) και 30 ακατάλληλα (κίτρινα) για κατοίκηση. Επίσης, 9 ενοριακοί Ναοί, χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλοι και σύμφωνα με τον δήμαρχο εκκρεμεί η διενέργεια αυτοψίας και σε άλλα κτίρια, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις από τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος Δεσκάτης σημείωσε ακόμη ότι έχει ζητήσει τόσο από την Πολιτική Προστασία όσο και από τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Ανάπτυξης, την οριοθέτηση του Δήμου Δεσκάτης «ως σεισμόπληκτης περιοχής» ώστε ο Δήμος, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι και επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Πολιτείας, που προβλέπονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Προηγούμενο άρθροΠήρε ΦΕΚ η de minimis για ροδάκινα και νεκταρίνια – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Επόμενο άρθροΚατά 13 εκατ. μειωμένος ο αριθμός των εμβολίων που παρέλαβε η Ευρώπη τον Μάρτιο