Χρ.Μπουκώρος: “Επανεκκίνηση της οικονομίας και προστασίας της δημόσιας υγείας”

Ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής

Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την τοποθέτησή του άσκησε κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για κυνήγι εντυπώσεων και λαϊκισμό, ενώ τόνισε ότι η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι μια συνεχιζόμενη μάχη που ή θα κερδηθεί από όλους μαζί ή που θα χαθεί από όλους μαζί, διότι «όποιος επιχειρεί να προσποριστεί μικροκομματικά πολιτικά οφέλη από την πανδημία, στο τέλος θα είναι ο μεγάλος ηττημένος».

            Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση για σκανδαλοθηρία, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε «μας ταράξατε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ότι φέρνουμε τα τεστ αυτοδιάγνωσης για να πάρει τη δουλειά η SIEMENS και γίνεται ο διαγωνισμός με προσυμβατικό έλεγχο, σπεύδουν 31 εταιρείες να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό και καμία από τις αυτές δεν είναι η SIEMENS. Μέχρι πότε πια αυτή η σκανδαλοθηρία; Μέχρι πότε πια αυτός ο πολιτικός οχετός;».  

«Εξάλλου», συνέχισε ο βουλευτής Μαγνησίας, «είπε κανένα κυβερνητικό στέλεχος ότι τα self tests θα περιορίσουν την πανδημία; Τα εμβόλια είναι αυτά που θα περιορίσουν την πανδημία. Και η αξιοποίηση των εμβολίων γίνεται στο έπακρο. Και συγκρινόμαστε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορείτε από τη μία να επικαλείστε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας και από την άλλη να λέτε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε και SPUTNIK και κινέζικα εμβόλια. Γιατί πήγατε και εσείς το 2015 να προμηθευτείτε ρούβλια στη Μόσχα, αλλά «φάγατε πόρτα». Ή είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ό,τι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται αυτό ή δεν είμαστε.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται ορθή διαχείριση των εμβολίων από τη χώρα μας, με σχετικά γρηγορότερους ρυθμούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ελπίζουμε ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Η απόλυτα ορθή λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, αυτό είναι πανθομολογούμενο, οφείλεται στην οργάνωση του Υπουργείου Υγείας και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί. Για να λειτουργήσει εύρυθμα η δημοκρατία μας και η πατρίδα μας χρειάζονται συνέργειες και χρειάζεται ο καθένας από την πλευρά του να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Αναφορικά με το  ζήτημα των προσλήψεων στην υγεία, ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι έχουν γίνει πάνω από δέκα χιλιάδες προσλήψεις, ενώ τόνισε ότι αν και προκηρύσσονται  θέσεις γιατρών, κηρύσσονται άγονες συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικά μάλιστα ανάφερε ένα παράδειγμα από τη Μαγνησία, όπου η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας  προκήρυξε θέσεις επικουρικού προσωπικού και συγκεκριμένα δέκα θέσεις νοσηλευτριών και τρεις επισκεπτών υγείας  στο Νοσοκομείο του Βόλου, εκ των οποίων καλύφθηκαν μόνο αυτές των νοσηλευτριών, καθώς δεν εκδηλώθηκε  ενδιαφέρον για τους επισκέπτες υγείας.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Μπουκώρος έκανε ειδική αναφορά στην τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας 57 δισεκατομμυρίων και 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, από όπου θα υλοποιηθούν 167 μεγάλα έργα, δράσεις και μεταρρυθμίσεις. Ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, όπως και στη θεσμοθέτηση βοηθών για τους πολίτες που έχουν ειδικές ανάγκες και  στο πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας.

Απαντώντας στην κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους πέντε μήνες lockdown και τα τέσσερις χιλιάδες κρούσματα, ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι «Επιβεβαιώνει κανείς υπεύθυνα, με στοιχεία και με μεθοδολογία ότι αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα τους τελευταίους πέντε μήνες, θα είχαμε λιγότερα ή περισσότερα κρούσματα; Μπορεί να το πει κανείς με σοβαρότητα και βεβαιότητα και όχι με κουβέντες του καφενείου; Ουδείς μπορεί να το πει. Εγώ να συμφωνήσω με όλους, και με την Αντιπολίτευση και με τα μέσα ενημέρωσης, ότι έχουν κουράσει τα μέτρα. Φτάσαμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας πραγματικά σε αυτά τα κρούσματα. Όμως, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες δείχνουν ότι στην Ευρώπη των 27 κρατών -μελών η Ελλάδα είναι η 23η σε θύματα. Πονάμε και για μία ζωή και για ένα θύμα που χάνεται,  όμως, οι αριθμοί, μέσα στη σχετικότητά τους λένε την αλήθεια. Είμαστε 23οι σε αριθμό θυμάτων και είμαστε 27οι σε αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Πιέζονται οι κλινικές του συστήματος υγείας, οι ΜΕΘ; Ασφαλώς και πιέζονται, αφού βρισκόμαστε στον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών. Όμως, αναρωτηθήκατε πόσες ΜΕΘ μάς κληροδοτήσατε; 600! Πόσες λειτουργούν σήμερα; Περίπου 1470! Είναι δυόμισι φορές πάνω. Πώς, λοιπόν, δεν ελήφθησαν μέτρα; Πώς δεν δαπανήθηκαν χρήματα;».

Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Μπουκώρος αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, «διότι και τα μέτρα πλέον έχουν κουράσει, αλλά και οι αντοχές της οικονομίας δεν είναι ανεξάντλητες. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι απαραίτητη, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα» τονίζοντας χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ζήτημα των θέσεων εργασίας, επεσήμανε ότι «οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που δεν κατέγραψαν το χρονικό διάστημα της πανδημίας αύξηση της ανεργίας είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, γιατί ελήφθησαν μέτρα. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» συνεχίζεται και άλλα 2 δισεκατομμύρια έρχονται, για να αποτελέσουν τη γέφυρα προστασίας της εργασίας.

«Ενέχει ρίσκο η επανεκκίνηση της οικονομίας και των δραστηριοτήτων, όπως των σχολείων, του λιανεμπορίου, των Δικαστηρίων; Βεβαίως, έχει ρίσκο. Υπάρχει πολιτική ευθύνη; Υπάρχει και την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση, γιατί ασκεί τα καθήκοντά της πλήρως, γιατί θεσμοθετεί μέτρα συνεχώς, γιατί δαπανά πόρους συνεχώς, γιατί εξασφαλίζει ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί στηρίζει την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιχειρεί να καλύψει  όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ζημιάς και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει πολύ καλά και στον τομέα των θέσεων εργασίας και στον τομέα της οικονομίας. Εξάλλου, η ύφεση δεν έφθασε στο  15%, όπως υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο 8,2%. Σαφώς και δεν μας ικανοποιεί στη Νέα Δημοκρατία, γιατί θα επιθυμούσαμε ανάπτυξη 8%, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό σε πλαίσιο πανδημίας» τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο άρθροΈβρος : Τον χαβά τους οι Τούρκοι – Drone κάνει βόλτες κοντά στα σύνορα
Επόμενο άρθροΠώς θα αποζημιωθούν οι αγρότες σε Έβρο και Καρδίτσα