Κοροναϊός : Ανησυχούν οι επιστήμονες για ξέσπασμα κρουσμάτων σε Β. Ελλάδα και νησιά

Πολύ σκληρός και ιδιαίτερα ευφυής για να πεθάνει αποδεικνύεται ο κοροναϊός που μετέρχεται κάθε μέσο ώστε να αποφύγει τις παγίδες που του στήνουν οι επιστήμονες. Διαθέτοντας ένα άγνωστο ή ελάχιστα κατανοητό μηχανισμό για να εξελίσσει την μολυσματικότητά του, μέσω παραλλαγμένων στελεχών, ο ιός όχι μόνο δεν εγκαταλείπει τις μεγάλες εστίες πολλαπλασιασμού του σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά, δημιουργώντας εκνευρισμό στους ειδικούς και αγωνία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στον δήμο Σκύρου, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 34 από 10 στις 23 Μαρτίου. ‘Αρα τα ενεργά κρούσματα στη Σκύρο έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Στην Αστυπάλαια υπάρχουν 18 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 7 και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο νησί.

Η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε 38, που σημαίνει ότι τα κρούσματα υπερτριπλασιάστηκαν σε 10 ημέρες.

Ο ρυθμός με τον οποίο περιορίζονται οι ξενιστές τού ιού, και κυρίως οι άνθρωποι πάνω από 70 χρόνων με ευπαθείς οργανισμούς και κουρασμένο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι αργός. Και αν αποδεχτούμε την αριθμητική διαπίστωση ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εμβολιάστηκαν, απέκτησαν ανοσία και σταμάτησαν να διακομίζονται στα νοσοκομεία, όπως τόνισε και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, το περιθώριο μολυσματικής του δράσης παραμένει μεγάλο αφού η δεξαμενή της ηλικιακής ομάδας από 20 μέχρι 45 χρόνια, βρίσκεται ανεμβολίαστη και εκτεθειμένη.

Ο ιός δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν περιορίζεται από απαγορεύσεις, ενώ η τάση σταθεροποίησης που διαφάνηκε τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκε μάλλον…  στάχτη στα μάτια. Στην Αττική για παράδειγμα όπου εδώ και εβδομάδες καταγράφονται τα μισά και πλέον κρούσματα της ημερήσιας πανελλαδικής «παραγωγής», διαφάνηκε τα τελευταία 24ωρα μία αχνή τάση σταθεροποίησης. Όμως η πραγματικότητα αποδείχτηκε περισσότερο τραγική μέσα σε λίγες ώρες, «ξαφνιαστήκαμε» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια, αφού χθες οι εισαγωγές ασθενών με ιό στα νοσοκομεία της Αττικής, έφτασαν τις 600.

Οι ασθενείς με κοροναϊό έφτασαν το βράδυ της Παρασκευής τους 5.400 και η διασπορά του στην επικράτεια προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ο αριθμός των  κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τις 19.000, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Επίδοση που μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί.

Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τις 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Η Β. Παπαευαγγέλου διέκρινε σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τις 2.000.

Ο κοροναϊός επικεντρώνεται σε μικρότερες ηλικίες και δημιουργεί εστίες στα νησιά και τη βόρεια Ελλάδα με ρυθμό απρόσμενα μεγάλο. Οι εισαγωγές στα τοπικά νοσοκομεία καταδεικνύουν αφενός τον ραγδαίο χαρακτήρα της αύξησης των κρουσμάτων ενώ η ιχνηλάτηση των επαφών το αποδεικνύει.

Ενδεικτικά τα τελευταία δεδομένα δείχνουν:

*Η Κοζάνη έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Το τελευταίο 10ημερο, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 97,56%.

*Η Θεσσαλονίκη  έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα. Τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο. Στον δήμο Δέλτα, 67,78% στον δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

*Η Αχαΐα έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το  81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα. Στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός : Το MEGA στο Κρατικό Νίκαιας – Εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης : Ενώπιον του εισαγγελέα ο ηθοποιός – Οι καταγγελίες που τον «καίνε» και τα επόμενα βήματα