Κρίσιμα θέματα των Δήμων της Π.Ε. Χανίων στη συνάντηση Β. Διγαλάκη με Στ. Πέτσα

Σημαντικά θέματα που απασχολούν έντονα τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και αφορούν την αποτελεσματική λειτουργία τους και την περαιτέρω στήριξη και ενίσχυσή τους έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που είχαν την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην αρχή της μακράς και εποικοδομητικής συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το οποίο η υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων έχει πάρει παράταση μέχρι το τέλος Απριλίου. Συζητήθηκε το διάδοχο σχήμα του προγράμματος, προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των Δήμων με ένα ακόμα σημαντικό «εργαλείο», και επισημάνθηκε ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι και οι μικροί Δήμοι της ελληνικής περιφέρειας θα χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην υποστελέχωση των Δήμων και των Υπηρεσιών τους, ζήτημα που αφορά συνολικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την επικράτεια και πλήττει όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα εκείνους που είναι πιο απομακρυσμένοι από τα κέντρα των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο κ. Διγαλάκης έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζοντας ότι προβλήματα υποστελέχωσης, που δημιουργούν σοβαρές και αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινή τους λειτουργία, αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Χανίων. Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας τόνισε με έμφαση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών, γνωστοποιώντας ότι ήδη γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ώστε να ενισχυθούν οι Δήμοι με μόνιμες προσλήψεις.

Ο Βουλευτής Χανίων έθεσε, επίσης, στον κ. Πέτσα τα θέματα χρηματοδότησης για φυσικές καταστροφές των Δήμων Πλατανιά, Καντάνου – Σελίνου και Σφακίων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε να δοθούν παρατάσεις της απόφασης για έκτακτη χρηματοδότηση, όπως είχαν αιτηθεί οι Δήμοι Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου, καθώς και να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Σφακίων για τις έντονες χιονοπτώσεις στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.

Ο κ. Διγαλάκης έθεσε, ακόμα, τόσο το θέμα της αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε αντλιοστάσια ύδρευσης του Δήμου Πλατανιά για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας, όσο και το θέμα της αποκατάστασης των φθορών – καταστροφών του δικτύου ύδρευσης στον ίδιο Δήμο, ζητήματα τα οποία, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Πέτσας, θα προχωρήσουν άμεσα καθώς είναι ιδιαίτερης σημασίας, με βάση το σχετικό τεχνικό δελτίο που έχει σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε τον Βουλευτή Χανίων ότι θα υπάρξει μέριμνα ως προς την επιχορήγηση των Δήμων για την εξόφληση διαταγών πληρωμής – δικαστικών αποφάσεων και μάλιστα γνωστοποίησε ότι ήδη τακτοποιήθηκε το συγκεκριμένο θέμα όσον αφορά στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Προηγούμενο άρθροΔ. Αυγερινοπούλου: “Πρόβλεψη για νεοεισακτέους φοιτητές στα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ν. Ηλείας”
Επόμενο άρθροΚορονοϊός : Στο επίκεντρο ο θάνατος της 65χρονης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca – Τι εξηγούν ειδικοί