Ρολά σηκώνει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο μετά τη χαλάρωση του lockdown.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς θεωρήθηκε ότι θα βοηθήσει τόσο στην οικονομία που «ασφυκτιά» όσο και στην ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι έχουν κουραστεί από το παρατεταμένο lockdown.

Μιλώντας στο MEGA, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ζυγίστηκαν τρεις παράγοντες.

Η κόπωση του κόσμου, η οικονομία της χώρας και οι φόβοι για την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος κατηύθυναν τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων, με την κ. Γιαμαρέλλου να σημειώνει ότι η μερική απελευθέρωση των μέτρων θα εκτονώσει την ενδοοικογενειακή διασπορά.

«Ξέρουμε από τις γιορτές των Χριστουγέννων ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν φαίνεται ότι επιβάρυνε τα κρούσματα και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα πιο αυστηρά είχανε σαν αποτέλεσμα να αυξήσουν μέσα στα σπίτια οι συναντήσεις.

» Επομένως αν απελευθερωθούμε σε ένα μικρό ποσοστό, αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει».

» Η αλλαγή του καιρού, οι εμβολιασμοί αλλά και η ένταξη των self-tests στην καθημερινότητά μας είναι επιπλέον παράγοντες που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της πανδημίας, ωστόσο τα μέτρα προφύλαξης είναι απαραίτητα και θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

» Η σωστή μάσκα, οι σωστές αποστάσεις, το πλύσιμο των χεριών είναι πάρα πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να πούμε ότι θα απελευθερωθούμε κάποια στιγμή» κατέληξε η καθηγήτρια.

Δείτε αναλυτικά