Απέφυγε να πει τι θα ισχύσει το Πάσχα με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Star.

«Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για το Πάσχα, ακόμα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πολιτική απόφαση για το θέμα.

«Δεν θα υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμα. Δεν θα υπάρξει πάντως πολιτική απόφαση», είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είπε για τα σχολεία και τα self test ο Πρωθυπουργός

Στο ενδεχόμενο να ανοίξουν και άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στο Star ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα κάνω καμία μεσοπρόσθεσμη πρόβλεψη για το τι θα συμβεί στο μέλλον», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Διότι ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει αρκετές φορές και μας ανάγκασε να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας σε δεδομένα που εξελίσσονται διαρκώς. Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας και ο καλός καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το καράβι σε μια φουρτούνα, πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους».

«Θεωρώ θετικό γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το “πράσινο” φως στο άνοιγμα των Λυκείων και αυτό κατέστη εφικτό, διότι η Κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς κινήθηκε και προμηθεύει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πρώτη φάση με δωρεάν self test», επισήμανε για να σπεύσει εν συνεχεία να πει πως «πολύ σύντομα εντός 10 ημέρων από τη στιγμή που θα έρθουν τα υπόλοιπα self tests, θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε και στον ευρύτερο πληθυσμό» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα που είναι η δεύτερη κατηγορία μεγάλου ενδιαφέροντος».

«Οι μεγάλες προσπάθειες για να πετύχουν θα αντιμετωπίσουμε και μικρές δυσκολίες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους φαρμακοποιούς αναφορικά με τις συσκευασίες των self tests.

«Θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα»

Στο θέμα της εστίασης ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως πιθανότερο είναι να ανοίξει μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους.

«Να το πούμε με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό. Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους», είπε και πρόσθεσε: «Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα. Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν. Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους».