Ο Άγγελος Τσιγκρής ζητά αλλαγές στην αστυνομική προανάκριση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς  Δικαιοσύνης – Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών της αστυνομικής προανάκρισης στα εγκλήματα της σεξουαλικής βίας. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, στις διάφορες φάσεις της ποινικής εξέλιξης της υπόθεσης. 

Τόσο η διεθνής, όσο και η ελληνική βιβλιογραφία και πρακτική, έχουν επισημάνει την αρνητική στάση των επίσημων φορέων στην αντιμετώπιση των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. 

Με βάση το παραπάνω, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις στην αστυνομική φάση της εξέλιξης των υποθέσεων αυτού του τύπου. 

Αναφορικά με την αστυνομική φάση της ποινικής εξέλιξης των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στις παρακάτω αλλαγές: 

1. Η εξέταση – ανάκριση του θύματος να γίνεται από έναν και μόνο αξιωματικό και να περιορίζεται μόνο στις απαραίτητες (για την περαιτέρω έρευνα) πληροφορίες.

2. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής εξέτασης να παρέχεται το δικαίωμα να παρίσταται κάποιος φίλος ή συγγενής του θύματος, αν και εφόσον το θύμα το επιθυμεί. 

3. Να επιτρέπεται η παρουσία δικηγόρου και αν το θύμα δε διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, να του προσφέρεται από την Αστυνομία. 

4. Η αστυνομική προανάκριση να διενεργείται αποκλειστικά από γυναίκες (ειδικά εκπαιδευμένες) αξιωματικούς, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικά μαθήματα μετεκπαίδευσης πάνω στις συναισθηματικές ανάγκες και τις αντιδράσεις των θυμάτων, καθώς και πάνω στον τρόπο έρευνας. 

5. Σε όλα τα θύματα των εγκλημάτων σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. θα πρέπει να δίδεται ενημερωτικό φυλλάδιο που να εξηγεί όλες τις αστυνομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. 

6. Τα θύματα δε θα πρέπει να αποθαρρύνονται από το να προωθήσουν ποινικά την υπόθεσή τους». 

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Δικαιοσύνης – Προστασίας του Πολίτη, σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό: α) τη μεταρρύθμιση των διαδικασιών της αστυνομικής προανάκρισης στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας και β) πότε αναμένεται η εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ:

📍 [Αριθμός Πρωτοκόλλου: 5706 / 6.4.2021]

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στις 8 Απριλίου από τον Δήμο Αθηναίων
Επόμενο άρθροΝ. Δένδιας : «Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας»