Εμβόλιο AstraZeneca : Τι θα γίνει στην Ελλάδα – Tα σενάρια που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τις ενδεχόμενες αλλαγές ή όχι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κοροναϊού, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις θρομβώσεις που φαίνεται πως προκαλεί το σκεύασμα αυτό.

Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή έχουν διακόψει προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε αναγνωρίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ότι το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Η επιτροπή ήδη πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 το πρωί, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το OPEN, η Επιτροπή εξετάζει τα εξής σενάρια:

  • Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
  • Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
  • Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.
Προηγούμενο άρθροΚορονoϊός : Η εξίσωση για το Πάσχα στο χωριό και ο φόβος για 1.000 διασωληνωμένους
Επόμενο άρθροΕΟΦ : Ανακαλείται γνωστό φάρμακο από την αγορά – Δείτε ποιο