Ν. Δούνια: “Πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση με αίσθημα ατομικής ευθύνης “

“Η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της και παρεμβαίνουμε άμεσα, με αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει τους τελευταίους 14 μήνες ένα πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που συνολικά θα φτάσει τα 40 δις ευρώ”, τόνισε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη της στο Parataxi.gr η Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων ΝΔ κα Νόνη Δούνια.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Πράγματι, μέχρι και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έγιναν τον Μάρτιο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος δείχνει να εμπιστεύεται την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για την επίλυση όλων των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα μας. Και πολύ καλά κάνει.

Πιστεύω ειλικρινά στο όραμα και τις ικανότητες του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη και είμαι σίγουρη πως θα κάνει το καλύτερο για την πατρίδα μας, όπως, άλλωστε, ήδη το πράττει. 

Σε ποιους τομείς η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Η παρούσα Κυβέρνηση, με το συνεκτικό της πρόγραμμα, αλλά, κυρίως με την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, δίνει καθημερινά το δικό της «στίγμα». Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει, υπό τις παρούσες συνθήκες, στα εθνικά μας ζητήματα, αλλά και στην υγειονομική κρίση, την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Και τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, παρότι οι προκλήσεις και στους δύο παραπάνω τομείς είναι καθημερινές και πολύ σοβαρές. Αυτό, δεν σημαίνει, όμως, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αμελεί και το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό της έργο, ούτε, βέβαια, και άλλα σημαντικά της σχέδια, όπως οι επενδύσεις, η εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού, αλλά και ο ψηφιακός ανασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης, για τα οποία έχει κάνει ήδη πολλά βήματα. Στο τελευταίο σημείο, η ψηφιοποίηση πολλών δημοσίων υπηρεσιών, όπως και η πραγματοποίηση οnline μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εντατικοποιήθηκαν και επιταχύνθηκαν με την αφορμή της πανδημίας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό; Αποτελεί ο εμβολιασμός πράξη αλληλεγγύης;

Η πανδημία είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Μια κατάσταση απειλητική για την υγεία και την ζωή μας, την οποία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και λεπτούς χειρισμούς, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών και δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην δημόσια υγεία.

Σίγουρα, ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην «ελευθερία» μας και στην επιστροφή στην προ covid εποχή. Κατά την άποψή μου, βέβαια, ο καθένας μας πρέπει να λάβει την απόφαση του αν θα εμβολιαστεί με γνώμονα το ιατρικό του ιστορικό, συμβουλευόμενος τον οικογενειακό του ιατρό. Πέρα, όμως, από το ζήτημα του εμβολιασμού, πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση με αίσθημα ατομικής ευθύνης και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, τηρώντας απαρέγκλιτα τα ήδη ληφθέντα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. 

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; Πιστεύετε  πως η αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης για τις συγκεντρώσεις και για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνης;

 Όπως είπα και παραπάνω, η πανδημία και η αντιμετώπισή της αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ζωή και η υγεία των πολιτών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρώ πως δεν επιτρέπεται σε κανέναν να «παίζει» με αυτό το θέμα και να το χρησιμοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την συνεχή επικριτική στάση του σε οποιαδήποτε κίνηση της Κυβέρνησης, χωρίς, ταυτόχρονα,  να αντιπροτείνει κάτι, αλλά και με την άμεση ή έμμεση παρότρυνση/ στήριξή του στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων, ενώ υπάρχει εκτόξευση των κρουσμάτων,  υπονομεύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικά, για τα απαράδεκτα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Σμύρνη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αντιπολίτευση πυροδότησε με την στάση της την κοινωνική ένταση.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Όντως είναι πολύ δύσκολη. Όμως η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως έχουμε δείξει όλο αυτό το διάστημα, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της και παρεμβαίνουμε άμεσα, με αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει τους τελευταίους 14 μήνες ένα πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που συνολικά θα φτάσει τα 40 δις ευρώ. Σχεδόν 600.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με 7,3 δις από τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που συνεχίζονται. Ακόμα, έχουν εφαρμοστεί μέτρα όπως η απαλλαγή ενοικίου, η αναβολή καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, η αποζημίωση όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.  Πρόσφατα, μάλιστα, η Κυβέρνηση προχώρησε  και σε έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν τον Απρίλιο, ενώ ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη και στην εστίαση. Όλα αυτά, νομίζω, αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Εκτός από τα μέτρα στήριξης, η οικονομία χρειάζεται και επενδύσεις. Μια από αυτές είναι το Ελληνικό. Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει;

Πολύ σωστά. Μένουν μόνο κάποιες δικαστικές εκκρεμότητες για το «Ελληνικό», οι οποίες αναμένεται άμεσα να ολοκληρωθούν. Ήδη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού». Πέρα, όμως, από την εξέλιξη στο θέμα του Ελληνικού, έχουν γίνει πολλά ακόμα σημαντικά βήματα στο πεδίο των επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, κυρώθηκε από τη Βουλή η Επενδυτική Συμφωνία μας  με την ΑΕ Ελληνικός Χρυσός για την εκμετάλλευση των μεταλλείων της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ έργα συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στην κατασκευή 7 νέων και την ανακατασκευή 5 υφιστάμενων Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Μακεδονία, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη. Ενώ υπεγράφη, επίσης, και η Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.  Η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει νέες βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε έργα με σημαντικό αποτύπωμα και υψηλό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τι έχετε να πείτε για όσους  έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Η παρενόχληση και η σεξουαλική, αλλά και η σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία υπήρχαν, δυστυχώς, ανέκαθεν. Τον τελευταίο καιρό, απλώς, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσα από επώνυμες καταγγελίες αθλητών και καλλιτεχνών. Και ευτυχώς που έγινε αυτό, επειδή έτσι γεννήθηκε το ελληνικό κίνημα «MeToo», δηλαδή μια αλυσίδα διαδοχικών αποκαλύψεων ανάλογων περιστατικών από γυναίκες και άνδρες, που έπεσαν θύματα τέτοιων συμπεριφορών, και το κυριότερο, δημόσιας στήριξής τους. Φυσικά στέκομαι δίπλα σε καθέναν και καθεμιά που έχει υποστεί κάτι ανάλογο. Και παροτρύνω κάθε θύμα να μιλήσει και τον/ την προτρέπω να μην ανέχεται επουδενί να τον/την κακοποιούν.

 Η Πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει διαχρονικά μέτρα καταπολέμησης ανάλογων φαινομένων, που θα αποτελέσουν μια μορφή «δικλείδας ασφαλείας» ότι όλη η πρόοδος που έγινε το τελευταίο διάστημα με το κίνημα «ΜeToo» δεν θα χαθεί. Και με χαρά διαπιστώνω πως ήδη το κάνει.

Πολύ σημαντικές προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι πρωτοβουλίες που πήρε άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκουμε την αναστολή παραγραφής των εγκλημάτων κατά ανηλίκων έως την ενηλικίωση με την εισαγωγή νέων ηλικιακών ορίων, την, κατά προτεραιότητα, αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά ανηλίκων, την τήρηση ειδικού μητρώου για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με ανηλίκους, τη θέσπιση ειδικού παραπτώματος «παρενόχλησης στον χώρο εργασίας», την εισαγωγή ειδικού μαθήματος κατά της παρενόχλησης στα σχολεία, καθώς και την δημιουργία κεντρικής διαδικτυακής πύλης, του metoo.gov.gr, όπου θα μπορούν να υποβάλλονται οι σχετικές καταγγελίες σε πραγματικό χρόνο.

Τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Η σχέση της Χώρας μας με την Τουρκία είναι εύθραυστη, λόγω των συνεχών προκλήσεων από τη γείτονα χώρα. Για αυτό απαιτεί και ειδικούς χειρισμούς από την Κυβέρνηση.

Ευτυχώς, η Δύση δεν επιδοκιμάζει ούτε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ούτε και τα παιχνίδια της με μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό.

Χαρακτηριστική προς αυτή της την στάση ήταν η πρόσφατη Κοινή Δήλωση των 27 της Ε.Ε., που επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας, που έχει επιδιώξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η δήλωση περιέγραφε μια προσέγγιση, “καρότου και μαστίγιου”, αφού περιελάμβανε, αφενός, προτάσεις για θετικά μέτρα και έβαζε, αφετέρου, στο τραπέζι περιοριστικά μέτρα – κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών, της Ελλάδας δηλαδή και της Κύπρου.

Επισήμαινε, ακόμα, ότι η διαδικασία για τα όποια θετικά μέτρα θα είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη, εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές Η Ε.Ε., δηλαδή,  δεν  έδωσε και δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Αντίθετα, της ζητά να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και θα συνεχίσει να την αξιολογεί, με τις όποιες αποφάσεις να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Επιπλέον σε ό,τι αφορά  το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η Τουρκία κλήθηκε από τους εταίρους μας να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Είστε αισιόδοξη  για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω πως είμαστε κοντά στο τέλος της περιπέτειάς μας με την πανδημία, μετά το πέρας της οποίας η οικονομία και η Χώρα μας, συνολικά, θα ανακάμψει.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Η πανδημία μας έχει στερήσει πάρα πολλά. Ακόμα και εκείνα που  μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα. Όπως η ανθρώπινη επαφή, η αγκαλιά, η συναναστροφή με τους δικούς μας ανθρώπους, τους συγγενείς και τους φίλους μας. Αυτό είναι και εκείνο που μου έχει λείψει πιο πολύ. Το να βλέπω ελεύθερα και ανέμελα τους δικούς μου ανθρώπους, να τους αγκαλιάζω και να τους δείχνω την αγάπη μου, χωρίς φόβο.

Προηγούμενο άρθροΝ. Δένδιας – Συνάντηση με τον αν. πρωθυπουργό της Λιβύης: «Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της χώρας» (pic)
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη : Εργαζόμενοι του Δήμου στην καθαριότητα βρήκαν και παρέδωσαν τσάντα με 1.000 ευρώ