Η “σκληρή απάντηση” της Ελίζα Βόζεμπεργκ στον Δ. Παπαδημούλη για την “ψήφο των αποδήμων”

Τη δική του άποψη για το θέμα της ψήφου αποδήμων εξέφρασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…

“Η ψήφος των αποδήμων, που είναι αναγκαία και προβλέπεται από το Σύνταγμα του ’75, επειδή ακριβώς έχει πολλές πλευρές, έμεινε εκκρεμής επί 45 χρόνια, από το 1975 στο 2020. Επειδή τα κόμματα δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους τις προϋποθέσεις και πέρασαν δεκάδες κυβερνήσεις, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από διάλογο -όχι εύκολο- το 2020 κατάφερε η ελληνική Βουλή με τη συμβολή όλων των κομμάτων και με τη συμβολή του τότε υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου, να ψηφιστεί ένας νόμος με 288 βουλευτές να λένε “ναι”, πράγμα σπάνιο έως πρωτοφανές. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, το κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, διαφορετική, αλλά θεωρώ λάθος αυτήν τη στιγμή να πάει να χαλάσει κάτι το οποίο φτιάχτηκε με κόπο μετά από καθυστέρηση 45 χρόνων και με τη συμβολή όλων” υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Όλα τα άλλα κατά τη γνώμη μου είναι κομματικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες αφορούν και στις οποίες εμπλέκονται κομματικές ηγεσίες, πολιτικά πρόσωπα, σχολιάζονται από πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά σας μεταφέρω την αίσθησή μου ότι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει ή σκέφτεται να ψηφίσει, άλλα πράγματα τον καίνε”.

Όσο για την έκφρασή του ότι “πάει να χαλάσει κάτι το οποίο φτιάχτηκε με κόπο” επεξήγησε: “Γιατί είναι φανερό από χθες, ότι επιχειρείται να ανατραπεί ένα προϊόν σχεδόν καθολικής συναίνεσης, 288 ναι μετά από μια καθυστέρηση 45 χρόνων. Αυτό το λέει όλα, τώρα για το τι λέει το κάθε κόμμα και λοιπά, είναι γνωστές οι θέσεις και υπάρχουν αρμοδιότεροι από εμένα να τις παρουσιάσουν, πράγμα που θα γίνει και στη Βουλή”.

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σημείωσε: “Ο κ. Παπαδημούλης είπε “επιχειρείται να ανατραπεί” ένας νόμος που πράγματι έχει ψηφιστεί από 288 εθνικούς βουλευτές. Από ποιον επιχειρείται; Η τομεάρχης η αρμόδια του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ένα θέμα λαϊκίστικου -θα μου επιτρέψετε- περιεχομένου, γιατί τους περιορισμούς τους οποίους έθετε ο νόμος που ψηφίστηκε τους χαρακτήρισε “άδικους” και “υποτιμητικούς” ως προς τους απόδημους. Η ουσία ποια είναι; Η ΝΔ διαχρονικά ήθελε να περάσει αυτόν τον νόμο, αλλά προσέκρουε στο γεγονός ότι χρειάζονται 200 ψήφοι. Όταν λοιπόν η αρμόδια τομεάρχης, το επαναλαμβάνω, γιατί δεν μπορούσε ο τομεάρχης ή η τομεάρχης να έχει προσωπικές απόψεις, εκφράζει τον κομματικό οργανισμό τον οποίο εκπροσωπεί στον τομέα τον συγκεκριμένο. Είπε, λοιπόν, ότι είναι υποτιμητικοί αυτοί οι περιορισμοί. Και υποσχέθηκε ότι όταν θα έρθουμε εμείς κυβέρνηση, εκφράζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τους ανατρέψουμε, θα τους ανακαλέσουμε, θα τους αλλάξουμε. Ο αρμόδιος υπουργός εδώ ο κ. Βορίδης τι είπε; “Κύριοι, έρχεστε στα λόγια μας, εμείς δεν θέλουμε τους περιορισμούς”. Και να θυμίσω στον κ. αντιπρόεδρο, που είναι πάντα προσεκτικός, ότι δεν είναι κομματικές αντιπαραθέσεις από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Υπάρχει άποψη έγκαιρων συνταγματολόγων που δεν ανήκουν και στην κεντροδεξιά, φιλελεύθεροι, επικαλούμαι τον κ. Αλιβιζάτο, ο οποίος είπε ότι η διαφοροποίηση που τίθεται στον νόμο, προσβάλλει ουσιαστικά τους απόδημους διότι καταργεί την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, το άρθρο 51 του Συντάγματος”.

Και διευκρίνισε “Εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και έχουν ενεργό ΑΦΜ δικαιούνται να ψηφίσουν, είναι κατά προσέγγιση περίπου 300.000. Και 200.000 να ψηφίσουν αντιλαμβάνεσθε ότι όταν έχουμε εκλογικό σώμα που αριθμεί οκτώ εκατομμύρια, αλλά πέντε εκατομμύρια ψηφίζουν συνήθως, σύμφωνα με την αποχή, είναι ένα 5%. Αυτό δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί και ούτε κανείς προδικάζει εκ των πραγμάτων εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ το φοβάται ποια είναι η κομματική προτίμηση του κάθε εκλογέα” τόνισε η κυρία Βόζεμπεργκ.

Απαντώντας ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε: “Όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε σε μια ρύθμιση με 288 ψήφους υπέρ, και με αυτόν τον νόμο διασφαλίζεται το δικαίωμα του να μετράει η ψήφος των αποδήμων και τέθηκαν συναινετικά και ορισμένες προϋποθέσεις που νομίζω ότι είναι ορθές… Αν ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα, όπως ειπώθηκε προηγουμένως γιατί το θέμα έμεινε εκκρεμές 45 χρόνια και δεν νομοθετήθηκε; Επειδή ακούω από χθες από πολιτικού και δημοσιογράφους ότι κι αν δεν πιάσει 200 ψήφους η ρύθμιση Βορίδη, στις επαναληπτικές, αν γίνουν διπλές εκλογές, θα ισχύσει αυτή. Είναι λάθος διότι το Σύνταγμα απαιτεί η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων να έχει 200 και. Και έχουμε μια ρύθμιση που πέτυχε 288 και συζητάμε γι’ αυτό; Το επιχείρημα της Ελίζας Βόζεμπεργκ ότι είπε κάτι η κυρία Τζάκρη και έσπευσε να το υλοποιήσει αμέσως ο κ. Βορίδης δεν είναι και πολύ πειστικό. Δεν νομοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν αρμοδιότεροι από εμένα να ερμηνεύσουν, να εξηγήσουν αν ειπώθηκε αυτό ή δεν ειπώθηκε αυτό από την κ. Τζάκρη αλλά λέω ότι το πράγμα εδώ μυρίζει σκοπιμότητες και κάποιοι γράφουν σε συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες εφημερίδες ότι μυρίζει και εκλογές. Εμένα μου δημιουργείται η αίσθηση ότι η ΝΔ βλέπει ότι χάνει ψήφος μέσα στην Ελλάδα, ψάχνει από αλλού. Και νομίζω ότι είναι λάθος”.

Προηγούμενο άρθροΤα “4 καυτά ερωτήματα” του Γ. Βαρουφάκη προς τον “πρώην σύντροφο” Α. Τσίπρα για την οικονομία
Επόμενο άρθροΓιώργος Καραϊβάζ: Τα παιδικά χρόνια στη Δράμα και η απώλεια που τον σημάδεψε