Τοποθέτηση και για την ψήφο των Ομογενών του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. στην Ολομέλεια της Βουλής

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο,   κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι οι «γκρίζες νησίδες» και τα «θολά» σημεία στη μέχρι σήμερα λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αποτελούν και τα βασικά σημεία που έρχεται να επιλύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ορθή και βέλτιστη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης επ’ ωφελεία του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε ότι στοχεύσεις του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, μέσω των καινούργιων θεσμών που εισάγονται. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος ακεραιότητας θα αποτελεί τον  αρωγό των δημοσίων λειτουργών για ζητήματα διαφθοράς, για ζητήματα ασάφειας, ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά στη δημόσια διοίκηση. Επίσης, ο σύμβουλος ακεραιότητας θα άπτεται και ζητημάτων κατάχρησης εξουσίας προϊσταμένων και παρενόχλησης εργασιακής ή ακόμα και σεξουαλικής.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής Μαγνησίας επεσήμανε ότι «το καινούργιο που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι καθορίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός εθνικού συστήματος ελέγχου με μονάδες εσωτερικού ελέγχου και τη θέσπιση ενός ακόμα θεσμού, του συμβούλου ακεραιότητας. Όσο πιο ξεκάθαρο είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργήσει και να αποδώσει ο δημόσιος λειτουργός, τόσο καλύτερα το κάνει, με τελική στόχευση πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι είδους δημόσια διοίκηση θέλουμε. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα διοίκησης που να ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό και στον ελάχιστο χρόνο στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Βεβαίως αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή διακυβέρνηση, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει κάνει πραγματικά άλματα. Υπάρχει, δηλαδή, μια ολιστική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων και κακοδαιμονιών που ταλαιπωρούν τη δημόσια διοίκηση, αλλά και κατ’ επέκταση τον Έλληνα πολίτη. Οφείλουμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε μπροστά, να άρουμε τις αδυναμίες και να διαμορφώσουμε πρακτικές που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο μέγα ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ασκώντας κριτική στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Πραγματικά εδώ έχουμε την πτώση των μασκών. Τα προσωπεία έχουν κυριολεκτικά κατακρημνιστεί. Βλέπουμε ποια είναι η θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τον ρόλο των Ελλήνων ομογενών. Μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα, γι’ αυτό είναι σημαντικό το ζήτημα. Όποιος θεωρεί δεδομένους τους ομογενείς και την ψήφο τους, απογοητεύεται. Οι ομογενείς συμπεριφέρονται, όπως συμπεριφέρονται όλα τα εκλογικά σώματα και όπως διαμορφώνονται όλα τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η φοβία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε και στο πλαίσιο της ψήφισης του νόμου. Όμως, η κοροϊδία αναδείχθηκε τώρα, όταν βλέπουμε την αρμόδια Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης να λέει ότι οι όποιοι περιορισμοί είναι υποτιμητικοί για τους Έλληνες ομογενείς. Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  μπροστά στην πρόσκληση του υπουργού για την άρση αυτών των εμποδίων,  εκφράζουν τη θέση που βλέπουμε το τελευταίο σαρανταοκτάωρο. Πρόκειται για την απόλυτη κοροϊδία της ομογένειας.

Τα εμπόδια, λοιπόν, πρέπει να αρθούν. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σώμα των Ελλήνων ομογενών με καιροσκοπισμό ή και φοβικότητα. Συζητάμε για ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δεν μπορούμε να ακούμε εδώ για «τέταρτης» και «πέμπτης» γενιάς Έλληνες που δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία επαφή με την Ελλάδα και σκέφτηκαν οι γονείς τους πριν τριάντα, σαράντα χρόνια να τους γράψουν στους εκλογικούς καταλόγους για να κάνουν ένα υπερατλαντικό ταξίδι και να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Αντί να προβληματιστούμε εδώ για το πώς θα αξιοποιήσουμε την ομογένεια, που είναι κοντά στα διεθνή φόρα, στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, όπου η διάχυση της πληροφορίας έχει ασύλληπτες ταχύτητες και μπορεί ο κάθε ομογενής από την άλλη άκρη του κόσμου να ενημερώνεται, ενδεχομένως καλύτερα,  για τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας σε σύγκριση με έναν αδιάφορο γηγενή, προσπαθούμε να βάλουμε νέα εμπόδια και νέα προσκόμματα.

Οι ομογενείς παρακολουθούν τόσο τη συζήτηση που γίνεται εδώ στην Ολομέλεια, όσο και τη συζήτηση που γίνεται στην κοινωνία και στα μέσα ενημέρωσης. Είναι επιταγή που επιβάλλεται από τους καιρούς, από την παγκοσμιοποίηση, από τις ανάγκες της χώρας και επιταγή που ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημογραφικό μας πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες ομογενείς θα λάβουν μέρος μαζικά στις εκλογικές διαδικασίες, γιατί το δικαιούνται και γιατί τους το οφείλουμε!» τόνισε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτή Μαγνησίας.