Ζ. Μακρή – Γ. Αμυράς: Ουσιαστική διαδικτυακή συνεργασία με θεσμικούς παράγοντες και φορείς της Μαγνησίας, για τους Δασικούς Χάρτες

Σε μία άκρως ουσιαστική και με πολλές ευχάριστες ειδήσεις, κυρίως, για τον αγροτικό-κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες της Μαγνησίας, τηλεδιάσκεψη, με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά αλλά και τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης δασών και δασικού περιβάλλοντος κ. Ευάγγελο Γκουντούφα, προχώρησε την Τρίτη 13 Απριλίου, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος αλλά και της αναγκαιότητας της διοργάνωσης αυτής της διαδικτυακής συνεργασίας, ήταν το γεγονός, πως η διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έφτασε τις δύο ώρες, ενώ συμμετείχαν θεσμικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα σχεδόν απ’ όλο το νομό Μαγνησίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος του δήμου Ρήγα Φεραίου και γεωπόνος, κ. Ιωάννης Μπατζιάκας, ο αντιδήμαρχος του δήμου Νοτίου Πηλίου και πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μηλεών κ. Απόστολος Διανέλος, ο υπεύθυνος αγροτικών θεμάτων της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, κ. Χάρης Κόκκαλης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μικρού Περιβολακίου κ. Στέργιος Παπαζήσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς «ΖΑΓΟΡΙΝ», κ. Ιωάννης Κράββαρης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων κ. Θωμάς Δάμτσας, ο γενικός γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Άνω Λεχωνίων κ. Ιωάννης Αλπάκης, τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Πουρίου για τους δασικούς χάρτες, κ. Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χιώτης καθώς και ο πρόεδρος του πολιτιστικού- αναπτυξιακού συλλόγου Παλιουρίου Αισωνίας κ. Κωνσταντίνος Σακαβάλας μαζί με την γενική γραμματέα κ. Ελένη Δόλγυρα, ενώ τη συζήτηση παρακολούθησαν και παραγωγοί από όλη τη Μαγνησία οι οποίοι εξέφρασαν με τρόπο απόλυτα τεκμηριωμένο τα ερωτήματα που τους απασχολούσαν για το θέμα της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη.

Αρχικά αναλύθηκε, τόσο από τον κ. Αμυρά όσο και εν συνεχεία άκρως διεξοδικά και εύληπτα από τον κ. Γκουντούφα η τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβληθεί και συνεχίζει να καταβάλλεται από πλευράς του υπουργείου αλλά και των υπηρεσιών του, να διορθώσουν όλες τις παραφωνίες και τις παραλείψεις που υπήρχαν στις αρχικές αναρτήσεις των δασικών χαρτών στην χώρα, το 2017-18. Επιπρόσθετα, τονίσθηκε όχι μόνο η πρόθεση αλλά και αναλυτικά όλες οι ενέργειες που ακολουθούνται από το υπουργείο ώστε οι περίπου 180.000 αιτήσεις αντιρρήσεων και προδήλων σφαλμάτων, που είχαν υποβληθεί από τους πολίτες να εξεταστούν με γρήγορους αλλά και αποτελεσματικούς ρυθμούς, εξάλλου και για τον λόγο αυτό έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία στελέχωσης των αρμόδιων επιτροπών με πλήθος επιστημόνων ( δικηγόρων, μηχανικών) και δόθηκε μία ασφαλής πρόβλεψη πως ήδη οι αρμόδιες επιτροπές θα αρχίσουν να εξετάζουν τις υποβληθείσες, παλαιές αντιρρήσεις του 2017, από τις 10 Μαϊού. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν οι προ ολίγων ημερών, ανακοινώσεις, για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, από τους πολίτες, οριζόντια και για διάστημα 6 μηνών με μειωμένο κατά 50 %, τέλος αντίρρησης.

Ο κ. Γκουντούφας παράλληλα, απάντησε κατηγορηματικά προς τις ερωτήσεις των αγροτών, πως δεν κινδυνεύει καμία αγροτική ή κτηνοτροφική επιδότηση από τους αρμόδιος οργανισμούς ( ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ κλπ), σημειώνοντας με νόημα πως ο δασικός χάρτης ασχολείται με τον χαρακτήρα των αγρών και όχι με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος κινείται μεθοδικά προς μία ορθή και νομικά κατοχυρωμένη λύση για τα ζητήματα των εκχερσωμένων αγρών (Δ.Α.) η οποία να μη συναντήσει όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν προβλήματα συνταγματικότητας που θα θιγούν από το ΣτΕ. Αναγνώρισε επίσης τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με τις εκτάσεις των δασωθέντων αγρών (Α.Δ.), που εμφανίζονται ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές του Πηλίου δηλώνοντας πως το υπουργείο θα προβεί επίσης σε μία ενιαία και ισότιμη για όλες τις περιοχές της χώρας λύση. Απηύθυνε δε κάλεσμα, στις περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα με τα όρια των οικισμών και ορισμένες αστικές ιδιοκτησίες( κατοικίες – οικόπεδα) εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις, οι δήμοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στη σωστή οριοθέτησή τους και στην επικαιροποίηση των οικιστικών ορίων.

Επιπρόσθετα, εξηγήθηκε, αναλυτικά, πως όσοι πολίτες έχουν καταθέσει είτε αίτηση προδήλου σφάλματος είτε αίτηση αντιρρήσεως, με τεκμηριωμένα στοιχεία δεν έχουν να φοβηθούν για την εξέλιξη των υποθέσεων τους, ενώ σε περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων που αποδεδειγμένα προκύπτουν από την ανάρτηση του χάρτη και αναγνωρίζονται από τις διευθύνσεις δασών, όπως, η περίπτωση του οικισμού του Παλιουρίου Αισωνίας, για την αποφυγή μεγάλων καθυστερήσεων, θα δοθεί η δυνατότητα από το υπουργείο οι διορθώσεις να γίνονται απευθείας από τις κατά τόπους διευθύνσεις. Τέλος, ζήτησε από τη διοίκηση, τόσο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς όσο και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων , να του αποσταλούν στοιχεία και μελέτες με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και τον αριθμό των παραγωγών που καλλιεργούν εκτάσεις οι οποίες μπορεί να εμφαίνονται στο χάρτη ως δασικές, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να ληφθούν υπόψιν κατά την αναμόρφωση του περιεχομένου του.

Μετά το πέρας της άκρως επιτυχημένης δράσης, η κ. Μακρή, ευχαρίστησε, θερμά, τόσο τον κ. Αμυρά, όσο και τον κ. Γκουντούφα για την πολύμηνη και άκρως αποτελεσματική συνεργασία τους και ενημέρωση για αυτό το φλέγον για τον αγροτικό και όχι μόνο, κόσμο της Μαγνησίας ζήτημα, ενώ παράλληλα, συνεχάρη, όλους, τους συμμετέχοντες, για την άρτια και πλήρως στοιχειοθετημένη τοποθέτηση των ερωτημάτων που είχαν, ως αποτέλεσμα, την άψογη και ουσιαστική συνεργασία και την πλήρη ενημέρωσή τους.

Προηγούμενο άρθροΠεριφ. Δυτ. Μακεδονίας: Ημερήσια Αναφορά κρουσμάτων covid-19
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη η διαβούλευση για την αναδιαμόρφωση των ΟΕΒ