Ασ. Σκόνδρα: “Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς ως Κυβέρνηση, αποτυγχάνει παταγωδώς και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση”

“Με περισσό θράσος, ταυτίζονται απροκάλυπτα με καταδικασθέντες τρομοκράτες, θυσιάζουν τις προσπάθειες των συμπολιτών μας, αψηφώντας τα υγειονομικά μέτρα και θέτοντας συνειδητά σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. Το αποκορύφωμα, η χυδαία υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που την ώρα που κάνει όλα τα παραπάνω, προσπαθεί, ως τιμητής των πάντων, να χρεώσει την Κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς”, δήλωσε στη συνέντευξή της στο Parataxi.gr η Βουλευτής Καρδίτσας κα Ασημίνα Σκόνδρα.

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε πως: “Όλες οι στρατηγικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, δυστυχώς είχαν παγώσει κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του, που εχθρεύονται καθετί αναπτυξιακό, είχαν βαλτώσει τις επενδύσεις και ότι άλλο θα παρήγαγε πλούτο”.

Η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά δημοσκοπικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απάντηση στα προβλήματα της χώρας;

Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, της ηθικής, του μέτρου και της λογικής. Η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της, σαφώς αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης και επιδοκιμασίας των πολιτών προς την Κυβέρνηση, για τον τρόπο που ασκεί πολιτική και χειρίζεται τα ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες και την χώρα.

Πολύ περισσότερο όμως από τους δημοσκοπικούς αριθμούς, που δεν παύουν να είναι μία φωτογραφία της στιγμής, οφείλουμε να εστιάσουμε στην ουσία της πολιτικής, που ακολουθεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οφείλουμε να αναλογιστούμε, ότι από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης, η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές, ταυτόχρονες και δύσκολες προκλήσεις.

Αναφέρομαι στην συνεχή προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας, όλο αυτό το διάστημα στο Αιγαίο, την προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών που δρομολόγησε στον Έβρο, τα έκτροπα που δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών. Επίσης, τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής μας χώρας, τις εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως η θεομηνία του «Ιανού» στην Θεσσαλία και όχι μόνο και βεβαίως τις τεράστιες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις, που προκλήθηκαν από την παγκόσμια πανδημία και την επακόλουθη υγειονομική κρίση του Covid-19.

Πρόκειται για προκλήσεις τεραστίου μεγέθους, οι οποίες, αξίζει να σημειώσουμε, ότι είναι εξωγενείς και δεν προκλήθηκαν από την Κυβέρνηση. Επειδή όμως έχουμε μία σοβαρή Κυβέρνηση στο πηδάλιο της χώρας, όλα τα παραπάνω αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, κάτι που αναγνωρίζουν οι πολίτες και αποτυπώνεται στους δημοσκοπικούς αριθμούς.

Σε ποιους τομείς η παρούσα κυβέρνηση κάνει «τη διαφορά»;

Θα έλεγα ότι σε όλους τους τομείς, η παρούσα Κυβέρνηση, δίνει δείγματα γραφής μιας χρηστής, αποτελεσματικής, ουσιαστικής και ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης. Στις φυσικές καταστροφές, την είδαμε να ανταποκρίνεται άμεσα, στην αντιμετώπιση των συνεπειών και την στήριξη όλων των πληγέντων. Ποτέ ξανά, στα χρονικά της χώρας, δεν είχε υπάρξει τόσο άμεση και ουσιαστική βοήθεια σε συμπολίτες μας, που επλήγησαν είτε από τον εγκέλαδο, είτε από τις θεομηνίες.

Παράλληλα, συνεχίζει, με αμείωτο ρυθμό το μεταρρυθμιστικό της έργο, υλοποιώντας μία μετά την άλλη, όλες τις δεσμεύσεις της, απέναντι στους πολίτες. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον κορονοϊό; Αποτελεί ο εμβολιασμός πράξη αλληλεγγύης;

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, σε σχέση με το μέγεθος και την έκταση της πανδημίας, υπήρξαν οι καλύτεροι δυνατοί και αποτελεσματικοί. Σας θυμίζω, ότι τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε χώρα πρότυπο, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον αποτελεσματικό τρόπο χειρισμού, όλων των πτυχών της υγειονομικής κρίσης. Υπήρξαμε ίσως η μοναδική χώρα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατάφερε κατά το πρώτο κύμα, να ανακόψει την διασπορά του κορονοϊού τόσο αποτελεσματικά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Ταυτόχρονα, από τότε, ξεκίνησε η διαδικασία θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και σήμερα πλέον έχουν τριπλασιαστεί οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε, η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, τα δεδομένα μεταβάλλονται συνέχεια και έτοιμη συνταγή δεν υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκ των υστέρων πάντα βλέπει κανείς, ότι θα μπορούσε ίσως κάποια πράγματα να τα κάνει διαφορετικά ή ότι κάπου υπήρξε αστοχία. Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας, ότι η πανδημία έχει δυναμική και δύσκολα προβλέπεται η εξέλιξη της.

Η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, έκανε ότι ήταν απαραίτητο, ώστε αφενός να διαφυλάξει την υγεία των πολιτών και αφετέρου να στηρίξει τους επαγγελματικούς κλάδους, που επλήγησαν. Και εδώ, για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας μας, το κράτος στήριξε οικονομικά σύσσωμο τον ιδιωτικό τομέα, για τόσους μήνες, καλύπτοντας μισθολογικά τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντάς τις θέσεις εργασίας και διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις από οικονομικές υποχρεώσεις.

Πως κρίνετε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή της πανδημίας; Πιστεύετε  πως η αντιπολίτευση έχει μερίδιο ευθύνης για τις συγκεντρώσεις;

Η στάση του ΣYΡIZΑ, στην εποχή της πανδημίας, έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο, το πόσο ακατάλληλος και επικίνδυνος είναι. Απέτυχε παταγωδώς ως Κυβέρνηση, αποτυγχάνει παταγωδώς και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σε μία εποχή τόσο κρίσιμη, όφειλε να εξασκήσει τον θεσμικό της ρόλο εποικοδομητικά, με σοβαρότητα, με προτάσεις, με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στη χώρα και τους πολίτες.

Αντ’ αυτού, και έχοντας πάρει οριστικό διαζύγιο από την πραγματικότητα, επιδίδεται συστηματικά στην κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακολουθώντας, εντός και εκτός κοινοβουλίου, ένα εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα διχασμού και μίσους. 

Σαφώς και έχει ευθύνη για τις συγκεντρώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο μερίδιο, αλλά τον βαραίνει το σύνολο της ευθηνής. Θεωρώντας, ότι η διασπορά του ιού θα πλήξει την Κυβέρνηση και παίρνοντας επιδεικτικά το ρίσκο για την δημόσια υγεία, καλεί τις εφεδρείες του, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για τον οποιοδήποτε ευτελή λόγο.

Με περισσό θράσος, ταυτίζονται απροκάλυπτα με καταδικασθέντες τρομοκράτες, θυσιάζουν τις προσπάθειες των συμπολιτών μας, αψηφώντας τα υγειονομικά μέτρα και θέτοντας συνειδητά σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές. Το αποκορύφωμα, η χυδαία υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που την ώρα που κάνει όλα τα παραπάνω, προσπαθεί, ως τιμητής των πάντων, να χρεώσει την Κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς.

Η εξίσωση μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και οικονομίας είναι δύσκολη. Κατανοείτε τους προβληματισμούς και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και εργαζομένων για όσα πρωτοφανή ζούμε. Πιστεύετε ότι τα μέτρα στήριξης είναι επαρκή ή χρειάζονται ενίσχυση;

Φυσικά γνωρίζουμε την δύσκολη κατάσταση,που βιώνουν οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι. Για τον λόγο αυτό, εξαντλούνται τα οικονομικά περιθώρια από την Κυβέρνηση και στηρίζει, εδώ και μήνες, τους πολίτες και σύσσωμο τον ιδιωτικό τομέα.

Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά έξοδα των εργαζομένων και στηρίζονται οι επιχειρήσεις με απευθείας ρευστότητα. Στόχος μας υπήρξε εξαρχής, η επαναλειτουργία όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», θεωρώ ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την έξοδο από το τούνελ. Κανένα μέτρο στήριξης, όσο ολοκληρωμένο και να είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει τον τακτικό κύκλο εργασιών του ιδιωτικού τομέα. Ακολουθήθηκε σχέδιο και λελογισμένη τακτική στην οικονομική στήριξη, διότι η διάρκεια της πανδημίας δεν υπολογίζεται με ασφάλεια. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυξάνονται και κανένας κλάδος δεν θα αδικηθεί.

Ήδη 330 εκ. ευρώ θα δοθούν στην εστίαση και θα ακολουθήσουν στοχευμένα ενισχύσεις και προς άλλους κλάδους. Προτεραιότητα μας, παραμένει να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν, στην φυσιολογική λειτουργία της αγοράς, με όλους τους επαγγελματίες «όρθιους».

Εκτός από τα μέτρα στήριξης, η οικονομία χρειάζεται και επενδύσεις. Μια από αυτές είναι το Ελληνικό. Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει;

Η επένδυση στο Ελληνικό, όπως και όλες οι στρατηγικές επενδύσεις στην πατρίδα μας, δυστυχώς είχαν παγώσει κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του, που εχθρεύονται καθετί αναπτυξιακό, είχαν βαλτώσει τις επενδύσεις και ότι άλλο θα παρήγαγε πλούτο. Εμείς σκεφτόμαστε ακριβώς αντίθετα, γι’ αυτό η αδράνεια αυτή, από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατράπηκε σε επενδυτική δράση. Καταφέραμε έτσι, η χώρα να επανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι σε εγχώριους και στρατηγικούς επενδυτές, με όλα τα σχέδια και τις διαδικασίες των επενδύσεων, να βρίσκονται πλέον σε πορεία υλοποίησης.

Όσο για το Ελληνικό, που αναμφισβήτητά είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας, έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια, έχουν προχωρήσει τελικές ρυθμίσεις και παρόλο που κάποιοι αρέσκονται στο να λαϊκίζουν, πολύ γρήγορα θα έχουμε την οριστική έναρξη του έργου, που πέραν των άλλων, θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.   

Τι έχετε να πείτε για όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης-κακοποίησης. Πως η πολιτεία θα πρέπει να προστατεύει τα θύματα;

Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης αποτελεί ομολογουμένως μάστιγα. Βλέπουμε, ότι ειδικά τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Επίσης βγήκαν στο προσκήνιο πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε τομείς του αθλητισμού και των τεχνών.

Αποδεικνύεται, ότι σε πολλές περιπτώσεις, γίνεται εκμετάλλευση των θέσεων ισχύος, με τα θύματα να βρίσκονται σε θέση μειονεκτική και για αυτό, πολλές φορές, να μην αντιδρούν. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η ελληνική πολιτεία οφείλει να διατηρεί, ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τα θύματα και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό αποτρεπτικό νομικό πλαίσιο, που να προλαμβάνει τέτοιες περιπτώσεις.

Ως κοινωνία, πρέπει να βρισκόμαστε στο πλευρό των θυμάτων και να τα στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό που ενδεχομένως πρέπει να αναθεωρήσουμε ως κοινωνία, είναι η λανθασμένη νοοτροπία, του να στιγματίζουμε ανθρώπους και να μην παρεμβαίνουμε εγκαίρως, όταν υποψιαζόμαστε περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης, στο άμεσο αλλά και το έμμεσο περιβάλλον μας.

Το ότι το «metoo» δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, επί Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι τυχαίο. Είναι, γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κάλεσε όσες και όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, να βγουν με θάρρος και να το καταγγείλουν.

Τα ελληνοτουρκικά είναι ακόμα ένα μεγάλο μέτωπο που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Πως κρίνετε τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα;

Η κυβέρνηση κλήθηκε να το αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησής της. Έχει υπάρξει αμείωτη σε ένταση και λαμβάνει χώρα, σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Βιώσαμε την επιθετικότητα στον Έβρο, που παρακινούσε το τουρκικό κράτος. Ζήσαμε τις καταστροφές των κέντρων υποδοχής μεταναστών στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε, επί πολλές εβδομάδες, την προκλητικότητα των ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο. Κληθήκαμε, σε διπλωματικό επίπεδο, να χειριστούμε το παράνομο Τούρκο-Λιβυκό σύμφωνο.

Σε όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και υπερασπίστηκε τα εθνικά μας συμφέροντα, με πυγμή και σθεναρότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός, ότι μεμονωμένα, αλλά συνάμα ισχυρά κράτη μέλη, έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με την Τουρκία και πολλά οικονομικά συμφέροντα.

Επέρχεται έτσι μία πολυπλοκότητα στον χειρισμό των θεμάτων, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην επιδεικνύει την απαραίτητη αντίδραση, απέναντι στους παραλογισμούς και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Πρέπει κάποια στιγμή να εμπεδωθεί επί της ουσίας, ότι τα σύνορα της Ελλάδος, είναι τα σύνορα της Ε.Ε. και οι αποφάσεις πρέπει να είναι ανάλογες.

Είστε αισιόδοξη για την πορεία της χώρας; Πιστεύετε πως έρχονται καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξη και πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για την χώρα και τους συμπολίτες μου. Πιστεύω, ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα και να ξεπεράσουμε τα πάντα. Πλησιάζει ο καιρός, που με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», θα αφήσουμε πίσω μας τον φόβο και τους υγειονομικούς περιορισμούς.

Θα κληθούμε, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, τις συνέπειες, που αφήνει πίσω της η παγκόσμιας κρίση του Covid-19. Πρόκειται για δρόμο ανηφορικό, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι. Ήδη η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, ότι δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη μόνο του στις δυσκολίες. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για την μετά-Covid εποχή, την ανάκαμψη και την πρόοδο όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων.

Τι είναι αυτό που σας έχει λείψει περισσότερο όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας;

Μου έχει λείψει, ό,τι ακριβώς έχει λείψει από όλες και όλους μας. Τα απλά καθημερινά πράγματα, όπως η ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων, που έχουμε στις καρδιές μας, η δυνατότητα να καθίσουμε όλοι παρέα σε ένα τραπέζι, να κουβεντιάσουμε και να διασκεδάσουμε.

Μου έχει λείψει η επαφή με τους συντοπίτες μου στην Καρδίτσα και οι περιοδείες μου στα χωριά και τις πόλεις του Νομού μου. Ανυπομονώ να επιστρέψουμε στην φυσιολογική μας ζωή, ελεύθεροι, δραστήριοι και εποικοδομητικοί.

Είμαι σίγουρη ότι η μέρα αυτή είναι πολύ κοντά.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Θ. Ζεμπίλη με Γ. Κεφαλογιάννη για τα υδατοδρόμια σε Εύβοια και Σκύρο
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Θ. Καράογλου με τη Διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε.