Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων με τους πολίτες του Βόρειου Τομέα: «Η βόρεια Αθήνα συζητά», ο Δημήτρης Καιρίδης συνομίλησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», καθώς και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Υπουργός ξεκίνησε τη συζήτηση παρουσιάζοντας την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι στιγμής, η πανδημία έχει κοστίσει στο δημόσιο ταμείο 30 δις ευρώ, ενώ αναμένεται το συνολικό κόστος να πλησιάσει τα 40 δις. Παρά τις δυσκολίες, το δημόσιο δανειοδοτείται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, χάρη στην αξιοπιστία της κυβέρνησης στις αγορές, και μεγάλο μέρος της «ζημιάς», πάνω από το μισό, θα καλυφθεί τελικά από ευρωπαϊκούς πόρους.

HΕλλάδα αναμένεται να πάρει μεσοπρόθεσμα συνολικά 32 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δις θα είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα χαμηλότοκα δάνεια. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες: τον κοινωνικό πυλώνα με δημόσιες επενδύσεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, την πράσινη μετάβαση και, τέλος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.

Μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, από-επένδυσης, έλλειψης τεχνολογικής προσαρμογήςκαι ενός τραυματικού brain-drain, πλέον, σκοπός είναι η Ελλάδα να αλλάξει οικονομικό μοντέλο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η παρα-οικονομία με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας και αύξηση των ελέγχων για φοροδιαφυγή, να δοθούν περισσότερα δάνεια και επιδοτήσεις προκειμένου να εξελιχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και, τέλος, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθείη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του ίδιου του κράτους. Ένα υγιέστερο επενδυτικό περιβάλλον με περισσότερες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιούνται εντός της «άσπρης» οικονομίας, θα οδηγήσει και στην αύξηση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Σχολιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε το Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης αποτελούν ένα μη-κοστολογημένο ευχολόγιο.

Μεταξύ των άλλων, οΥπουργός εκθείασε το έργο των υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που εξασφαλίζουνπάντοτε τη «συνέχεια» του κράτους, ενώ τόνισε ότι ενίοτε δεν ανταμείβουμε σωστά εκείνους που διαπρέπουν εντός της δημόσιας διοίκησης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19Απριλίου 2021 και ώρα 20:30, σε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα Facebook του Δημήτρη Καιρίδη – Δημήτρης Καιρίδης-DimitrisKairidisκαι μέσω του καναλιού youtube.com/c/DimitrisKairidis 

Τη συζήτηση παρακολούθησαν συνολικά 2.000 θεατές. Ακολουθεί το Linkτης συζήτησης: