Τα πήρε… στο κρανίο και ο Αναστασιάδης με τον Τσαβούσογλου: Δώσε στη δημοσιότητα τη συνομιλία μας

Την μπάλα στο γήπεδο Τσαβούσογλου «κλώτσησε» ο Νίκος Αναστασιάδης, γύρω από τον επίμαχο διάλογο για τον οποίο ο υπΕξ της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας του πρότεινε λύση δύο κρατών.

Τα έχει ηχογραφήσει

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Κύπρου, υπέδειξε πως όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέγχθησαν, το πράξαμε κι εμείς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία ένσταση εάν ήθελε ο κ. Τσαβούσογλου να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία τους.

Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε ηχηρά μηνύματα προς όλους ενόψει της άτυπης 5+1 της Γενεύης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο, και κάλεσε τα κόμματα να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας πως οι εκλογές μπορεί να είναι κρίσιμες για τα ποσοστά των κομμάτων, όμως οι συνομιλίες είναι πιο κρίσιμες.


Τσαβούσογλου (αριστερά) – Αναστασιάδης

Αναφορικά με το διακύβευμα της επανέναρξης των συνομιλιών σημείωσε πως το ζητούμενο δεν είναι αν ο ίδιος θα είναι αρκούντος αιτιολογημένος για να απορρίψει όσα η Τουρκία θα προβάλει στη Γενεύη αλλά το τι μέλλει γενέσθαι με το status quo.

«Να βρούμε ένα δημιουργικό διάλογο»

«Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βρούμε ένα δημιουργικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση», είπε και διευκρίνισε:

«Μια λύση, το έχουμε πει εκατοντάδες φορές, που θα βασίζεται βεβαίως στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα είναι πριν και πάνω από όλα μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά που θα διασφαλίζει το σημαντικότερο ένα λειτουργικό κράτος.

»Το λειτουργικό κράτος δίδει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και στους Ελληνοκύπριους, πέραν των ανησυχιών που έχουν οι Τουρκοκύπριοι που ποτέ δεν τις παραγνωρίσαμε, θα πρέπει και εκείνοι να συμμεριστούν ανησυχίες που διατηρούν οι Ελληνοκύπριοι σαν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων.

»Αν δεν είναι λειτουργική και δίνει την εικόνα ότι μπορεί να καταρρεύσει την επομένη, δοθέντος ότι η λύση δεν μπορεί να υιοθετηθεί εκτός και αν περάσει από δημοψηφίσματα, η ανησυχία μου είναι ότι στο τέλος παρά τις όποιες προσπάθειες, αν δεν διασφαλιστούν βασικά συστατικά ενός κράτους διαρκείας, θα είναι η απόρριψη», είπε.

«Η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπαναχώρησε»

Σε ό,τι αφορά στο εδαφικό και τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ, η επιστροφή της Αμμοχώστου, ορισμένων χωριών και της Μόρφου, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία να δίδει την εικόνα, αν μη τι άλλο, το αίσθημα της δικαίας κατανομής εδαφών.

«Είναι σημαντικό το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και ο τρόπος που θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οφείλω να πω είναι κάτι που το έχουμε συμφωνήσει και τον Ιανουάριο του 2017, η τουρκοκυπριακή κοινότητα υπαναχώρησε όσον αφορά το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας» τόνισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη:

Πηγή: philenews.com, AlphaNews Live

Προηγούμενο άρθροΦωταγωγήθηκε η Βουλή με τις μορφές της Ελληνικής Επανάστασης
Επόμενο άρθροΣυντάξεις : Πώς θα φορολογηθούν τα περσινά αναδρομικά