Ομιλία Γιάννη Πασχαλίδη στη Βουλή υπέρ νομοσχεδίου περί κρατικής αρωγής

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης κατά τη χθεσινή  συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση»», ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και πιο συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής,  με επιπτώσεις σημαντικές στην κοινωνία και στην οικονομία.

Οι φυσικές καταστροφές έχουν στοιχίσει σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια  δολάρια σε ζημιές την τελευταία δεκαετία, στην Ελλάδα δε το κόστος που έχει προκληθεί από φυσικές καταστροφές  αγγίζει τα 307,9 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 1993 έως 2018 για αίτια όπως βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές και σεισμούς.

Με βάση όλα τα ανωτέρω δεδομένα, η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και φιλικού προς τον πολίτη πλαισίου για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών καθώς και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  οι οποίοι έχουν πληγεί από θεομηνίες (σεισμούς, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων, πυρκαγιές δασών, καθώς και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια), δημιουργώντας πλέον ένα μηχανισμό συντονισμού, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αποτύπωση των καταστροφών, με απώτερο σκοπό την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Στην επιμέρους ανάλυση των άρθρων, ο Βουλευτής επεσήμανε:

-τη δυνατότητα άμεσης χορήγησης έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, στους δικαιούχους, η οποία θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, καθώς και

-τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης, όταν παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής,

-την πρόβλεψη για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας μια διαδικασία άμεση και προσιτή στους πολίτες.

Τονίζεται ότι, με το παρόν νομοσχέδιο, πετυχαίνεται άλλο ένα βήμα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, καθώς διευρύνεται το πεδίο των δικαιούχων αποζημίωσης λόγω ζημιών από θεομηνία, με την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών όσο και των ιδιωτών με αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ενώ, επίσης, προβλέπει ότι για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στον ισχυρό όψιμο παγετό που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας, προκαλώντας σημαντικές ζημίες σε καλλιέργειες σταφυλιών, ακτινιδίων, δαμάσκηνων, βερίκοκων, καρπουζιών όπως και σε άλλες παραγωγές, φέρνοντας τους αγρότες  στα όρια της απελπισίας, σημειώνοντας ότι νομοσχέδια σαν το σημερινό θα λειτουργήσουν ευεργετικά και ανακουφιστικά  σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Προηγούμενο άρθροΠΔΜ: Ημερήσια αναφορά κρουσμάτων covid-19
Επόμενο άρθροΓ. Οικονόμου σε Χρ. Κέλλα: “Στα μέσα Μαΐου οι αιτήσεις για το Μέτρο 4.1.2,που αφορά στην εξοικονόμηση ύδατος”