Χρ. Μπουκώρος: «Νομοσχέδιο κρατικής αρωγής για όσους πλήττονται από θεομηνίες»

Ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου στην Ολομέλεια της Βουλής

«Η Πολιτεία νομοθετεί, παρέχοντας προστασία στους πολίτες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών περί «κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες και επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας».

Ο βουλευτής Μαγνησίας αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο άπτεται ζητημάτων που αφορούν στην στήριξη των πολιτών που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, κάλεσε τα κόμματα  της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσουν, ώστε να αποδείξουν εμπράκτως ότι σκέπτονται τον πολίτη.

«Διότι η δημοκρατία μας είναι ισχυρή όταν η Πολιτεία σέβεται τον πολίτη και ο πολίτης σέβεται την Πολιτεία. Με το σημερινό νομοθέτημα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να αποδείξει ότι κατανοεί και σέβεται τον πολίτη, ιδιαίτερα όταν περνάει μεγάλες δυσκολίες που απειλούν την εστία του και την περιουσία του» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής Μαγνησίας κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι, «με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν χάνεται μόνο η εστία, χάνεται και η περιουσία, χάνονται καταστήματα, χάνονται επιχειρήσεις, χάνονται αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κι αυτό ακριβώς έρχεται να νομοθετήσει με τρόπο εμπεριστατωμένο το σημερινό νομοσχέδιο. Αμέσως μετά από φυσικές καταστροφές, μετά από ζημιές στη χώρα μας, αναζητούμε όλοι το κράτος. Έρχεται η σημερινή Πολιτεία, η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συγκεκριμένη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και νομοθετεί και προβλέπει τι θα γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις με τρόπο συντονισμένο.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι λοιπόν μεταρρυθμιστικό γιατί απλοποιεί τις διαδικασίες, γιατί ορίζει περιφερειακό συντονιστή, ο οποίος θα παίζει τον ρόλο της γέφυρας με το κεντρικό κράτος, με την Πολιτεία, γιατί θεσπίζει επιτροπές κρατικής αρωγής για την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών, ούτως ώστε σε τοπικό επίπεδο και στις περιοχές που πλήττονται να φτάνει απευθείας η εικόνα στα κέντρα αποφάσεων. Επίσης, το νομοσχέδιο αυτό είναι μεταρρυθμιστικό γιατί ψηφιοποιεί τις διαδικασίες.

Επίσης, για πρώτη φορά θεσπίζεται ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι θα αποζημιώνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τα συστήματα άρδευσης, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του «Ιανού», όπου για πρώτη φορά τότε αποζημίωσε η Πολιτεία τα έγγεια, τα αρδευτικά συστήματα, τις καταστροφές στα κτήματα, τις καταστροφές στις εγκαταστάσεις. Πλέον αυτό θεσμοθετείται και ο αγροτικός κόσμος μπορεί να σκέφτεται ότι έχει μια κυβέρνηση, η οποία στα δύσκολα θα είναι δίπλα του».

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να σταθεί και στο ζήτημα που έθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση περί ακατάσχετου λογαριασμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπουκώρος υπενθύμισε στον παρευρισκόμενο πρώην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, ότι όταν τον Οκτώβριο του 2015, μέσω επίκαιρης ερώτησής του, τού είχε προτείνει έναν ακατάσχετο λογαριασμό σε ποσοστό 70% έως 80% του τζίρου, ώστε να είναι λειτουργικός, ο κ. Αλεξιάδης,  παρόλο που είχε αποδεχτεί την πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας, παρασυρμένος από τον πολιτικό μαξιμαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε τότε από τους  θεσμούς το 100% του ακατάσχετου λογαριασμού, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να το απορρίψουν. Μάλιστα, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι «είναι αδόκιμο πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει από την κυβέρνηση να το θεσπίσει τώρα, όταν πραγματικά δεν έκανε τίποτα όταν βρισκόταν  ο ίδιος στην κυβέρνηση».

Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση του Κων. Μαραβέγια για τη διατήρηση κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στην Α΄ΒΙΠΕ Βόλου
Επόμενο άρθροΠΔΜ: Ημερήσια αναφορά κρουσμάτων covid-19