Κυπριακό: Αντίστροφη μέτρηση για την Πενταμερή της Γενεύης – Τα μηνύματα Αναστασιάδη και Δένδια

Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής ηγεσίας να συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Γενεύη προκειμένου να πάρει μέρος στην άτυπη Πενταμερή που συγκαλεί ο ΟΗΕ.

Αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση

«Μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με πολιτική βούληση ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να επαναρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδεύεται από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Απόψε θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, οι ηγέτης της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Δεν προσκλήθηκε η ΕΕ

Η ΕΕ δεν προσκλήθηκε και δεν θα λάβει μέρος στην άτυπη διάσκεψη, ούτε ως παρατηρητής, κάτι το οποίο αξίωσαν τόσο η Άγκυρα όσο και το Λονδίνο.

Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πραγματικά κρίσιμη» τη διάσκεψη και εξέφρασε την πολιτική βούληση της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας «να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα – και θέλω να το υπογραμμίσω – των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού».

«Μακάρι», κατέληξε, «και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων».

Δύσκολη μέρα

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ανέφερε ενόψει της αυριανής άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά μετά τη συνάντηση που είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό μέγαρο.

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο υπουργός Εξωτερικών προβλέπεται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Μ. Τρίτης, 27 Απριλίου, με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός : 1.317 νέα κρούσματα και 80 θάνατοι – Στους 811 οι διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Η Αττική «δεινοπαθεί» – Η κατανομή των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο