Νέες «ανάσες» ελευθερίας από τη Δευτέρα: Τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά το Πάσχα εντός των τειχών, οι πολίτες ανυπομονούν για περισσότερες «ανάσες» ελευθερίας μέσα στον Μάιο. Μπορεί οι πασχαλινές γιορτές να μην ήταν τελικά διαφορετικές από τις περσινές, ωστόσο η αύξηση των εμβολιασμών και η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα θα επιτρέψουν άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, όπως εξάλλου έχει υποσχεθεί και η κυβέρνηση.

Έτσι από την Δευτέρα 6 Μαΐου, ανοίγει εκ νέου η εστίαση μετά από τον Νοέμβριο, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τον κόσμο με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως αναμένεται η κίνηση στην εστίαση θα είναι αυξημένη καθώς οι πολίτες ανυπομονούν να βρεθούν ξανά από τόσους μήνες σε ένα χαλαρό και ξέγνοιαστο περιβάλλον που να θυμίζει κάπως την προ – κοροναϊού εποχή.

Την ίδια στιγμή η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Δευτέρα μεταφέρεται στις 11 μμ. Έτσι με σύμμαχο και τον καλό καιρό, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για περισσότερη ελευθερία κινήσεων, προφανώς σε εξωτερικούς χώρους.

Οι δύο αυτές αλλαγές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα θα συμπληρωθούν με τα επόμενα βήματα «ελευθερίας» και την άρση ακόμα κάποιων περιορισμών.

Τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα επαναλειτουργήσουν στις 10 Μαΐου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία αξιοποιώντας και τα self test.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, ο ορίζοντας επαναλειτουργίας για τα δημοτικά και τα γυμνάσια είναι στις 10 Μαΐου, και όπως έχει αναφερθεί θα αξιοποιηθεί η εμπειρία επαναλειτουργίας των Λυκείων, τόσο με τα self test όσο και με τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών που θα έχουν προχωρήσει ως ένα σημείο.

Το επόμενο βήμα είναι οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις που θα επιτραπούν από τις 15 Μαΐου, που θα ανοίξει και ο τουρισμός. Η «ανάσα» αυτών των μετακινήσεων είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς από τον Νοέμβριο έχουν απαγορευθεί για τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αναφορικά με τα sms μετακίνησης, αν και δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα παύσουν να ισχύουν, το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραταθούν μετά τις 15 Μαΐου.

Αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με ικανοποιητικό ρυθμό και τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε πιο κοντά στην κανονικότητα μέσα στο καλοκαίρι, και να συνεχιστεί η καλή πορεία της πανδημίας με το βλέμμα πλέον στο Φθινόπωρο.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, να μπορέσουμε επιτέλους να αποχωριστούμε τις μάσκες μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως προέβλεψε η Ματίνα Παγώνη.

«Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε το εξής: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών, θα πετάξουμε τις μάσκες. Και τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Όπως τόνισε όμως, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι εμβολιασμοί να έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Επιχείρηση «Ελευθερία» με ταχείς ρυθμούς – Επιστρέφουν οι εμβολιασμοί από τη Δευτέρα
Επόμενο άρθροΠαρενέργειες εμβολίων: Πόσο συχνές είναι και τι πρέπει να προσέξουμε