Το ΥΠΕΞ για την Ημέρα της Ευρώπης: «Ως Ευρωπαίοι να αναστοχαστούμε την κοινή μας πορεία και να σχεδιάσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον»

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την Ημέρα της Ευρώπης

Σήμερα συμπληρώνονται 71 χρόνια από την ιστορική Διακήρυξη του Robert Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια για το πλέον φιλόδοξο, αλλά και επιτυχημένο εγχείρημα συνεργασίας κρατών στη σύγχρονη ιστορία.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μία ιστορική στιγμή που  αποτέλεσε δικαίωση ενός εθνικού στόχου, αλλά και θεμελιώδες βήμα για την κοινωνική και οικονομική πορεία της χώρας μας.

Πρόκειται ταυτόχρονα για μία χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό για την εθνική μας υπόσταση, αυτόν της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που οι Έλληνες τιμούμε και γιορτάζουμε με σεβασμό στην ιστορία μας, υπερηφάνεια για όσα έχουμε επιτύχει και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. 

Με το ίδιο πνεύμα οφείλουμε ως Ευρωπαίοι να αναστοχαστούμε την μέχρι τώρα κοινή μας πορεία και να σχεδιάσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Με υπερηφάνεια για τον κοινό χώρο ειρήνης και συνεργασίας που οικοδομήθηκε πάνω στη ρημαγμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπη και για τα

σπουδαία κοινά μας επιτεύγματα. Αλλά και με πλήρη συνείδηση ότι, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να καταστεί πιο στέρεο, το κοινό μας εγχείρημα πιο δυναμικό και η φωνή μας στην παγκόσμια σκηνή πιο ισχυρή.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, που ξεκινάει σήμερα, σηματοδοτεί ένα πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μίας νέας Ευρώπης, που εμπνέεται από τις επιτυχίες της κοινής μας πορείας και ατενίζει με αυτοπεποίθηση τις νέες προκλήσεις.

Στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά για περαιτέρω προώθηση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος, η Ελλάδα θα είναι ενεργά παρούσα, στηριζόμενη στη σωρευμένη εμπειρία των 40 ετών συμμετοχής στο διαρκώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό εγχείρημα, στον ενεργό περιφερειακό της ρόλο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της συνεργασίας, αλλά και στην διαχρονική και ενεργή προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι και με τον οικονομικό και κοινωνικό  αντίκτυπο της πανδημίας και τη δύσκολη περίοδο ανασυγκρότησης που θα ακολουθήσει. Για να αρθεί στο ύψος της απαιτητικής αυτής συγκυρίας, αλλά και σειράς άλλων πολύπλοκων και αυξανόμενων προκλήσεων σε πολλούς τομείς, η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να υπερβεί με γενναιότητα αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πραγματοποιήσει ένα ποιοτικό άλμα προς μία Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο συνεκτική και τελικά πιο ισχυρή.

Μία Ευρώπη πιο δυναμική, που επενδύει στρατηγικά σε ένα περιβάλλον ευημερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας για όλη την Ήπειρο.  

Μία Ένωση ικανή να σταθεί στο ύψος των σοβαρών γεωπολιτικών προκλήσεων που παρουσιάζονται στη γειτονιά της και στον κόσμο και να ανταποκριθεί στο ρόλο της στο περιφερειακό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, με συνέπεια στις θεμελιώδεις αρχές της, με αξιοπιστία και με ενιαία φωνή. Με στόχο μία  Ευρώπη που να ανταποκρίνεται στο όραμα των πρωτεργατών της, αλλά και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και των μελλοντικών γενεών.

Προηγούμενο άρθροΔράσεις αιμοδοσίας στην Κρήτη από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” – Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας
Επόμενο άρθροΖέττα Μακρή: «Σημαντικές εξελίξεις για την σιδηροδρομική γραμμή ηλεκτροκίνησης Βόλου Λάρισας»