Τις δηλώσεις που έκανε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης σχετικά με τους κατόχους διδακτορικών και τη συγγνώμη που ζήτησε στη συνέχεια, κλήθηκε να σχολιάσει ο Νικήτας Κακλαμάνης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης στο mega.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως “εκτιμώ πολύ το ότι ο κ. Πατέλης κατάλαβε το λάθος του και ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Έχω όμως να απαντήσω στον κάθε κ. Πατέλη, ότι πράγματι και εμένα η διδακτορική διατριβή μου πήρε 3,5 χρόνια. Αλλά δεν ασχολούμουν μόνο με τη διατριβή, δούλευα ταυτόχρονα στο νοσοκομείο…” για να προσθέσει ότι “όλοι οι τεχνοκράτες, που ένας πρωθυπουργός τους τιμά με την εμπιστοσύνη του και τους παίρνει συμβούλους δίπλα του, στο εκάστοτε Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορεί όταν κάνουν την πατάτα να λένε μετά συγγνώμη και ‘δεν είμαστε πολιτικοί’. Ο λογαριασμός πάει στον πρωθυπουργό και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί”.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι “η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ο κ. Πατέλης. Είπε προσωπική του άποψη”.

Να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να… παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους.

Όσα είπε στο «Βήμα» ο οικονομικός συμβούλου του πρωθυπουργού προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Σοκάρει η αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, σε δήλωσή της.

«Χυδαίος κοινωνικός αυτοματισμός», ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πατέλη σε ανάρτησή του στο Facebook. «Τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από αυτό που είπε ο σύμβουλός του;

Πέρα από το «παίρνουμε τα λεφτά από τους νέους και τα δίνουμε στους πλουσίους»; Αυτό, δηλαδή, που κρύβεται πίσω από τη δήλωσή του στο Βήμα. «Φταίνε», λέει, «που γερνάει ο πληθυσμός. Ιδιωτικοποιήστε το ασφαλιστικό».

Και με την ιδιωτικοποίηση, οι εισφορές του εργαζόμενου θα επενδύονται και εκείνος θα λαμβάνει σύνταξη, η οποία θα εξαρτάται από το συνολικό κεφάλαιο και τις αποδόσεις του.

Οι προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, όμως, σκοπίμως προσπερνούν ή συσκοτίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο συστημάτων. Του υπάρχοντος και του προτεινόμενου.

Και στα δύο, οι συνταξιούχοι στηρίζονται στις επόμενες γενιές, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη αποτελεί απαίτηση μεριδίου από το μελλοντικό «προϊόν» (αγαθά και υπηρεσίες που θα παραχθούν στο μέλλον). Όχι από «προϊόν» που παράγεται κατά τη στιγμή που ο εργαζόμενος (και μελλοντικός συνταξιούχος) εργάζεται.

Πολύ απλά, δηλαδή, σε κανένα από τα δύο συστήματα δεν αποθηκεύεται «προϊόν».

Απλά το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα εμπεριέχει την αλληλεγγύη εντός των γενεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής.

Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων.

«Φταίνε οι ηλικιωμένοι», λένε οι κυβερνητικοί.

Όχι, όμως. Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό, όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορωνοϊό.

Φταίει που η ψευδοεπιστήμη έχει μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.

Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη οφείλει να ανακαλέσει τη χυδαία και ψευδή του δήλωση.

Και να προσέξουν κάποιοι. Γιατί πρέπει, όταν και αυτοί γεράσουν, να υπάρχουν νέοι για να παράγουν φάρμακα, τρόφιμα, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι, κ.ά.

Όμως τί λέω; Πλούσιοι θα είναι. Θα μπορούν να αγοράσουν.