Εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση είχε, σήμερα,  Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία των Δημάρχων Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση και Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη, του Πρόεδρου ΔΣ του  Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, κ. Άγγελου Ξηντάρη,  καθώς και των εκπροσώπων  των επιχειρηματιών κ. Ι. Ευσταθίου και κ. Κ. Σαντίκου, προκειμένου να δοθεί τέλος στην απομόνωση των δύο νησιών, ακόμη και κατά την καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο.

Βασικό, κοινό, πάγιο και πολυετές  αίτημα των κατοίκων της Σκοπέλου και Αλοννήσου είναι η επιδοτούμενη ναυτιλιακή διασύνδεση των  Βορείων Σποράδων και συγκεκριμένα των δύο προαναφερόμενων νησιών με την Σκιάθο. Και τούτο γιατί θα πρέπει, επιτέλους, να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, οι επισκέπτες αλλά και οι τουρίστες των νησιών αυτών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Δυστυχώς, το ζήτημα ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια τους κατοίκους αλλά και τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς των νησιών, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες διστάζουν να συνάψουν συμβάσεις με τους επιχειρηματίες, με συνέπεια, την συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, στα δύο αυτά νησιά,  σε μόλις 40 ημέρες, Παρά την πολυετή τουριστική «απομόνωσή» τους, μόνιμη, βιώσιμη και αποτελεσματική λύση δεν είχε βρεθεί.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκης, αφού άκουσε με εξαιρετικό ενδιαφέρον το εύλογο αίτημα της αντιπροσωπείας των νησιωτών και αφού ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Διευθυντή Θαλασσίων Διαδρομών του Υπουργείου του, Πλοίαρχο κ. Κ. Ρίγγα, για το κενό που υπάρχει στα δρομολόγια των υφιστάμενων  θαλασσίων  διαδρομών, ιδίως,  τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 16.00 μ.μ. και 20.00 μ.μ. (με αποτέλεσμα οι επιβάτες των αεροπορικών γραμμών να εγκλωβίζονται για πολλές ώρες και να μην μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους), ζήτησε από τις υπηρεσίες του την άμεση διευθέτηση του ζητήματος για την τρέχουσα περίοδο καθώς  και τον  μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την κάλυψη των αναγκών για τις επόμενες χρονιές. Έτσι, για φέτος, αποφασίσθηκε η παράταση της επιδότησης της δρομολογικής περιόδου της άγονης γραμμής από 15 Ιουνίου 2021 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021 (ήταν προγραμματισμένη μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2021) για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Βόλος – Σκιάθος – Σκόπελος -Αλόννησος, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους, επισκέπτες και τουρίστες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, κατά τις απογευματινές ώρες. Για τον δε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αποφασίσθηκε να αποσταλεί προς το Υπουργείο – ώστε το τελευταίο να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες με τις ναυτιλιακές εταιρείες -πλήρες αιτιολογημένο αίτημα των δημάρχων για επιδοτούμενη ενδοσποραδική κυκλική διαδρομή, με συγκεκριμένο επιβατικό ημερόπλοιο, χωρητικότητας τουλάχιστον 350 ατόμων και μήκους 40 μέτρων, που θα ξεκινά από την Σκιάθο και θα εξυπηρετεί, με συγκεκριμένο δρομολόγιο,την  Σκόπελο καιτην Αλόννησο σε καθημερινή βάση. Οι δε ώρες θα προταθούν από τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς ώστε να εξυπηρετούνται, πλήρως, οι συγκοινωνιακές ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών. Η σύμβαση αυτή, που θα συναφθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, θα καλύπτει τις ανάγκες των νησιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε η τουριστική τους ανάπτυξη να μην συναντά, πλέον, προσκόμματα και δυσκολίες.

Όλοι οι συμμετέχοντες, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή, οι Δήμαρχοι κ. Περίσσης και κ. Βαφίνης, ο πρόεδρος ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου κ. Α. Ξηντάρης καθώς και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών κ. Ευσταθίου και κ. Σαντίκος δήλωσαν εξαιρετικά ικανοποιημένοι τόσο από την λύση της επιμήκυνσης των επιδοτούμενων δρομολογίων για την τρέχουσα τουριστική περίοδο όσο και από την μόνιμη επίλυση των θαλασσίων διασυνδέσεων και των προβλημάτων, που δημιουργούσαν στον τουρισμό τους. Εξέφρασαν, δε, τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, που έδωσε, αμέσως, λύση στο χρονίζον αίτημά τους.