Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, όλος ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, συνδράμοντας το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε στο Αλεποχώρι.

Στην περιοχή μετέβη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σχετικά από το Δήμαρχο Μεγαρέων Γ. Σταμούλη αλλά και εκπροσώπους της πυροσβεστικής. Μαζί με τον Περιφερειάρχη μετέβησαν και στελέχη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.

Από τα χθες ξημερώματα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σε επαγρύπνηση είναι και η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φωτιάς που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το παρατηρητήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Περιφέρειας Αττικής.  Τις δράσεις έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γ. Λειβαδάρο και τη Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν  στην Περιφέρεια Αττικής από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μετά από σχετική επεξεργασία από τον Δρ. Ευάγγελο Γερασόπουλο, διευθυντή ερευνών του ΙΕΠΒΑ –ΕΑΑ, οι τιμές των μικροσωματιδίων στον αέρα της Αττικής είναι  υψηλές και για το λόγο αυτό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους.

Στην περιοχή μετέβη από τις πρώτες πρωινές ώρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης ενώ στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται συνεχώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες της Περιφέρειας.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται αυτή την ώρα συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, 17 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα της Περιφέρειας, ενώ ο Περιφερειάρχης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Κόκκαλη προκειμένου να ενημερώνεται για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.

Παράλληλα νωρίς το πρωί συνεδρίασε με τη συμμετοχή του κ. Κόκκαλη, του Αττικάρχη της Πυροσβεστικής Γ. Πετρούτσου και εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας και της Αστυνομίας το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου συντονιστούν όλες οι ενέργειες για την αντιμετώπιση και διαχείριση της φωτιάς.

Με τη συμβολή της Περιφέρειας, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν το πρωί οι μονές Αγίου Ιωάννη Μακρινού και Αγίας Παρασκευής, καθώς και οι οικισμοί Μάζι, Σπάρτα και Αιγυρούσαι, στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

 Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε:

« Από τις πρώτες πρωινές ώρες, είμαστε επί ποδός και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής, συνδράμουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών. Θα είμαστε παρόντες μέχρι να περιοριστεί και ο παραμικρός κίνδυνος για τους συμπολίτες μας».

http://www.patt.gov.gr/site/attachments/article/39555/20210520_Corinth_wildfire.pdf