Προβλέψεις για έκρηξη τουριστικού κύματος από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρη Φραγκάκη η ζήτηση από την αμερικανική αγορά για την Ελλάδα είναι έντονη και αυτό αφορά τόσο τα ταξίδια όσο και τις κρουαζιέρες που έχουν σχεδιασθεί για την Ανατολική Μεσόγειο και ξεκινούν από την χώρα μας.

«Πιστεύουμε στην αμερικανική αγορά» είπε ο κ. Φραγκάκης μιλώντας στο Posidonia Sea Tourism Forum που πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΤ υλοποιεί και πρόγραμμα προβολής της χώρας μας στις ΗΠΑ ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται να είναι μικρό σε σύγκριση με την αγορά που απευθύνεται η χώρα μας ωστόσο είναι παραπάνω σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Πιστεύουμε τόνισε ότι φέτος οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα θα είναι περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Συνεχίζοντας στο ίδιο αισιόδοξο πνεύμα, ο Κ. Φραγκάκης εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά αποτελεί μια ευκαιρία για την χώρα μας, να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικάνων για την περιοχή προσδοκώντας σε οφέλη και για τις επόμενες χρονιές.

Επισημαίνεται ότι φέτος ο αριθμός των απευθείας πτήσεων ΗΠΑ-Ελλάδος είναι μεγαλύτερος από το 2019.

«Από τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται ήδη απευθείας πτήσεις. Τον χειμώνα θα υπάρχει μονίμως και μια απευθείας πτήση, της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη. Στις ΗΠΑ είμαστε η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε όμως 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019».

Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις επισημαίνεται ότι η American Airlines συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη (από το John F. Kennedy) και επαναφέρει τις πτήσεις από Σικάγο και Φιλαδέλφεια. Η Delta Airlines συνδέει και την Αθήνα ξανά έπειτα από 10 χρόνια με την Ατλάντα και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (John F. Kennedy). Επίσης η United Airlines προσθέτει την Ουάσιγκτον ως νέο προορισμό και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (Newark).

Εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες για ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα θέσεις τον Αύγουστο θα φτάνουν έως τις 40.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Οι Αμερικάνοι που επισκέφθηκαν την χώρα μας το 2019 ήταν 1.179,0 χιλιάδες, περισσότεροι κατά 7,4% από το 2018 που έφτασαν τις 1.097,4 χιλιάδες. Το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 11,1% σε σύγκριση με το 216 και ανήλθε στις 864,9 χιλιάδες.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο όλων των επισκεπτών της χώρας που είναι στα 564 ευρώ. Αναφορικά με τις εισπράξεις το 2019 ο ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν στα 1.189 εκατ. ευρώ

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Έτσι το 2016 ανήλθαν στα 727,9 εκατ. ευρώ, το 2017 σημείωσαν άνοδο 11,8% και έφτασαν τα 813,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά, καθώς οι εισπράξεις με άνοδο 27,8% ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και έφτασαν τα 1.040,1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προαναφέρθηκε το 2019 ανήλθαν στα 1.188,6 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, όμως, αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξης του 95%, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν πρακτικά απαγορευτεί.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΟ Φ. Μπαραλιάκος εισηγητής στην εκδήλωση του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»
Επόμενο άρθροΑ. Ευθυμίου: “Προτεραιότητα η εύρυθμη και υγειονομικά ασφαλής διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων”