Την πρόταση των ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρουσίασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Πάιατ βρέθηκε στο υπουργείο Αμυνας μαζί με τον Αμερικανό υποναύαρχο προκειμένου να συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό την πρόταση των ΗΠΑ για τις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Μαζί με τον Αμερικανό Υποναύαρχο Μόρλεϊ παρουσιάσαμε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο την πρότασή μας για τις μελλοντικές φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μια συμφωνία σε κυβερνητικό επίπεδο με μακροπρόθεσμα οφέλη: εγχώρια παραγωγή, τόνωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πιο προηγμένη ναυτική ικανότητα» έγραψε ο Αμερικανός πρέσβης.

Η γαλλική πρόταση για φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού

Θυμίζουμε πως η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Γαλλία για την παραλαβή φρεγατών που θα ενισχύουν το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού.

Την εξοπλιστική πρόταση του Παρισιού για τις φρεγάτες Belharra παρουσίασε τον Απρίλιο στη γαλλική πρεσβεία ο Αλέν Γκιγιού, το «νούμερο δύο» του Naval-Group, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ναυπηγεία στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Ο Αλέν Γκιγιού υπογράμμισε ότι η γαλλική πρόταση -η αξιολόγηση της οποίας αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα από την ελληνική πλευρά- αποτελεί ολοκληρωμένο συνεκτικό πακέτο, σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την Αθήνα και παράλληλα προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες με το συντομότερο χρόνο παράδοσης και με πιστοποιημένο κόστος.

Με αυτό το πακέτο, όπως είπε, η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες (αναβάθμιση meco και ενδιάμεση λύση), αλλά επίσης και ότι θα προετοιμαστεί για το μέλλον με 4 φρεγάτες FDI τελευταίας γενιάς, με την πρώτη να παραδίδεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2025, χάρη στην επιτάχυνση του προγράμματος FDA για το γαλλικό ναυτικό.