Σαφές μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες – πρωτίστως στις Βρυξέλλες, δευτερευόντως στο Βερολίνο και, τελικώς, στην Κουμουνδούρου – έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, όταν δέχτηκε ερώτηση σχετικά με το σχόλιο του περιοδικού Economist, το οποίο, σε πρόσφατο άρθρο του, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση έγινε ο «αγαπημένος μαθητής του δασκάλου» – teacher’s pet.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της Bild, αν βρίσκει αυτό το «περίεργο» σχόλιο, κολακευτικό ή προσβλητικό, απάντησε κατηγορηματικά: «Δεν είμαστε το pet (σ.σ. κατοικίδιο) κανενός». Χαριτολογώντας, μάλιστα, με την απαραίτητη – για το δημοσίευμα – ειρωνία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει και ο ίδιος «ένα πολύ καλό κατοικίδιο»…

«Υιοθέτησα έναν αδέσποτο σκύλο, που φιλοξενείται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου», διευκρίνισε και επανέλαβε χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαστε pet κανενός και δεν λειτουργούμε πια σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν «δάσκαλοι» που μας επιβλέπουν. Είμαστε μια κυρίαρχη χώρα. Παραμένουμε σε αυτό που αποκαλείται «παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα», αλλά αν κοιτάξουμε τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε, είναι αλλαγές που θέλουμε εμείς να κάνουμε, γιατί αποφασίσαμε πως είναι για το καλό της χώρας».

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χαρακτήρισε «αφελή» τέτοιου είδους σχόλια, όπως αυτά στο δημοσίευμα του Economist: «Ναι, κάποιες φορές, όντως βρίσκω αυτά τα σχόλια, όχι υποτιμητικά, αλλά πολύ αφελή», όπως και κατέληξε πως «ίσως αυτοί που τα γράφουν, δεν κατανοούν πολύ καλά τη χώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα».

Ερωτηθείς δε ειδικά για την Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις. Τρέφω εξαιρετικό σεβασμό για αυτήν ως ευρωπαία ηγέτη. Είναι μια φωνή λογικής. Αλλά η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή Δημοκρατία. Καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο. Κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

Ποιος είναι τελικά το «αφεντικό»

Σημειώνεται ότι το άρθρο του Economist, που εμφάνιζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σκίτσο, ντυμένο με σχολική ποδιά, ανέλυε την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, συγκριτικά με την περίοδο της αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης από τους εταίρους-δανειστές της και σημείωνε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κόμμα που κυβερνούσε τη χώρα από το 2015 έως το 2019, ήταν ο επαναστάτης της τάξης. Αντίθετα», τονιζόταν στο άρθρο, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του ήπιου κεντροδεξιού πρωθυπουργού που ανέλαβε το 2019, είναι η αγαπημένη της δασκάλας».