Άγγελος Τσιγκρής: «Τώρα που ανοίγει η κοινωνία, το οργανωμένο έγκλημα θα ξαναβγεί στον δρόμο»

Στα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας αναφέρθηκε ο βουλευτής τη ΝΔ και καθηγητής Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, τονίζοντας ότι «έχουμε πολλές δολοφονικές επιθέσεις τύπου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ενώ πριν ένα χρόνο δεν είχαμε τόσα πολλά αιματηρά περιστατικά».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Στον αέρα», εξήγησε η εγκληματικότητα είναι ο πιο πιστός καταγραφέας των σημείων της κοινωνικής οργάνωσης. «Ήταν κλειστός ο κόσμος για έναν χρόνο με την πανδημία. Τώρα ανοίγουν όλα».

«Δεν ανοίγουν μόνο οι καφετέριες, τα μπαρ, οι παραλίες και οι μετακινήσεις, ανοίγει και η εγκληματικότητα με την παραδοσιακή της μορφή. Όσο απλοϊκό και αν ακούγεται, αποτελεί έναν απόλυτο εγκληματολογικό νόμο, ότι η εγκληματικότητα ακολουθεί την κοινωνική μας οργάνωση», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο ανησυχητικό είναι ότι την τελευταία χρονιά, σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται μια παράλογη εγκληματικότητα νέου τύπου, μη καταγεγραμμένη στα εγκληματολογικά χρονικά διεθνώς ενώ μίλησε για «παράξενες πράξεις στην καθημερινότητα, που φτιάχνουν μια καινούρια ανθρωπογεωγραφία που είναι αποτέλεσμα της στέρησης της ελευθερίας κινήσεων του ευρύτερου πληθυσμού για περισσότερο από έναν χρόνο».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιγκρής, πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το έγκλημα που περιμένουμε στην εποχή μετά την πανδημία, σημειώνοντας ότι οι προγνώσεις σε επιστημονικό επίπεδο, είναι δυσοίωνες. «Περιμένουμε μια διαφορετική εγκληματικότητα, αποτέλεσμα των αλλαγών της κοινωνικής οργάνωσης των τελευταίων χρόνων. Περιμένουμε μια αύξηση συγκεκριμένων εγκλημάτων, άγνωστων μέχρι σήμερα, που δημιουργούν ασύμμετρες απειλές σε διάφορους θύλακες κοινωνικής ζωής».

«Περιμένουμε σοβαρότατη κλιμάκωση της συλλογικής βίας σε συλλογικούς φορείς κοινωνικοποίησης, όπως είναι τα πανεπιστήμια και οι αθλητικοί χώροι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να βρούμε τα κατάλληλα φάρμακα, που είναι η πρόληψη και η καταστολή. Τα τελευταία στοιχεία του FBI δείχνουν 800% αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος το τελευταίο έτος, καθώς όλος ο πλανήτης λειτουργεί μέσω διαδικτύου. Τώρα που ανοίγει η κοινωνία, το oργανωμένο έγκλημα θα ξαναβγεί στον δρόμο. Το έγκλημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής οργάνωσης», προέταξε.

Προηγούμενο άρθρο«Καβγάς» για το χελιδόνι – ΜέΡΑ 25 εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: «Υπέκλεψε το λογότυπό μας»
Επόμενο άρθροΟ Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά