Σε «καλό κλίμα» η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Μ. Τσαβούσογλου – Ραντεβού του πρωθυπουργού με Ερντογάν στις 14 Ιουνίου

Σε ήρεμα νερά, χωρίς προκλήσεις και αιχμές, κύλησαν οι συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Οι σημερινές συνομιλίες ήταν, μάλιστα, μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η απουσία υψηλών τόνων κατά τις δηλώσεις των δύο υπουργών, θεωρείται ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ εντός ενός αναμενόμενου πλαισίου κινήθηκε και η περιοδεία του τούρκου υπουργού στη Θράκη.

Επόμενο βήμα είναι το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου. Μια συνάντηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί εκεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ν. Δένδιας: Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών θέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στις δηλώσεις του ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid. Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές. Εξάλλου, με χιούμορ για την Εφές ξεκίνησε την συνέντευξή του και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το χρονικό της επίσκεψης του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

Όπως προαναφέρθηκε οι… φόβοι για μια επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου που θα θύμιζε εκείνη της Άγκυρας το περασμένο Απρίλιο δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού οι δύο πλευρές συζήτησαν σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας. Μοναδικό «αγκάθι» κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αποτέλεσαν οι προκλητικές του δηλώσεις την Κυριακή από την Θράκη, αφού ο Τούρκος ΥΠΕΞ άνοιξε για ακόμη μια φορά ζήτημα «τουρκικής μειονότητας». Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε αυστηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν το πρώτο τους ανεπίσημο τετ α τετ χθες το απόγευμα στο εστιατόριο «Διόνυσος» με θέα την Ακρόπολη, εκεί όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Τούρκου ομολόγου του. Εξ’ αρχής το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό, με τους δύο άνδρες να αγκαλιάζονται θερμά πριν την είσοδό τους στο εστιατόριο. Μάλιστα, τα ενσταντανέ από την άφιξη του Τούρκου ΥΠΕΞ έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Η συνάντηση με Μητσοτάκη και το περπάτημα έως το ΥΠΕΞ

Σήμερα, λίγο μετά τις 10:15 ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Νίκου Δένδια, σε καλό κλίμα, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

Ακολούθως, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου οδηγήθηκαν με τα πόδια στο Υπουργείο Εξωτερικών για την κατ’ ιδίαν συνάντησή του η οποία ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν δύο ώρες. Ακολούθως προέβησαν σε κοινές δηλώσεις κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε εκ νέου το καλό κλίμα κάτω από το οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες της τουρκικής αντιπροσωπείας με την Αθήνα.

«Αποφασίσαμε αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει με άλλες χώρες με Ρουμανία, Σερβία κλπ. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει σημαντικά τον τουρισμό. Θα γίνει μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οπως προείπε ο Νίκος Δένδιας θα γίνει συνάντηση Μητσοτάκη Δένδια στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πολλά θέματα που χρήζουν επίλυσης.

Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική συνεργασία. Ευχαριστώ Νίκο Δένδια θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε διάφορα φόρουμ. Σε ευχαριστώ πολύ και ελπίζω να σε ξαναδώ», δήλωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή φρουράς στη γ.γ. Εμπορίου: Το «ευχαριστώ» του Π. Σταμπουλίδη στον Ά. Γεωργιάδη (pic)
Επόμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: «Ημέρα κατά του Καπνίσματος σημαίνει ημέρα υπέρ της ζωής – Στόχος η μείωση των καπνιστών κατά 30% το 2025 στην Ελλάδα»