Μία ιδιαίτερα περίεργη διάρρηξη στα γραφεία που στεγάζονται οι εφημερίδες www.pressone.gr, www.tagnews.gr, www.elladatwra.gr, www.ereporter.gr, www.stifora.gr, www.parataxi.gr, www.dimarxe.gr, www.menwellada.gr, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων κατά της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα στελέχη και οι συνεργάτες του δημοσιογραφικού  ομίλου έχουνε γίνει αποδέκτες απειλών, υβριστικών μηνυμάτων μέχρι και τρομοκρατικών απειλών, οι οποίες μέχρι σήμερα ούτε φόβιζαν ούτε όμως ήταν και κάτι “καινούργιο” για τους έμπειρους ρεπόρτερς.

Καλώς ή κακώς οι δημοσιογράφοι είτε ως “δημόσιοι λειτουργοί”, είτε ακόμα και ως η ‘τέταρτη εξουσία” βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο, άλλοτε τρελών αναγνωστών η τηλεθεατών μέχρι και εγκληματιών, βιαστών, εκβιαστών και πάσης φύσης εγκληματικών στοιχείων ενίοτε ιδιαίτερα επώνυμων και “δυνατών” κοινωνικά συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα η  διάρρηξη συνέβη προχθές το βράδυ (Τρίτη) και ενώ τα γραφεία ήταν κλειστά λόγω ώρας (00:45), με αποτέλεσμα ένας “αναρριχητής ποντικός”, όπως αποκαλούν στην ασφάλεια τους διαρρήκτες με αυτό το modus operandi, κατάφερε να παρεισφρήσει στο εσωτερικό χωρίς να διαρρήξει τη θωρακισμένη πόρτα του ομίλου και το κυριότερο χωρίς να πάρει τίποτα  πολύτιμο.

Το μόνο που έλειπε ήταν το πληκτρολόγιο στο οποίο εργάζεται ο προϊστάμενος των μέσων, ενώ βρέθηκε ανοιχτός ο υπολογιστής του. Δυστυχώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που γνώριζαν ότι οι ηλεκτρονικές εφημερίδες μας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγάλουν στη φόρα ένα σκάνδαλο οικονομικών –  κοινωνικών εγκλημάτων που περιλαμβάνει πολιτικούς, επιχειρηματίες μέχρι και άτομα της εγχώριας showbiz.

Με άλλα λόγια ο “ποντικός” μπήκε κατ’ εντολή κάποιου, που προφανώς γνωρίζει και ενοχλήθηκε, καθώς ο διαρρήκτης αποδείχτηκε ιδιαίτερα απρόσεκτος αλλά όχι αναποτελεσματικός. 

Για κακή του τύχη ο εντολοδόχος διαρρήκτης ναι μεν πήρε μαζί του το πληκτρολόγιο, στο οποίο είχε αφήσει τα αποτυπώματα του όταν άνοιξε τον υπολογιστή, αλλά δεν γνώριζε ότι στο εσωτερικό υπήρχαν κάμερες οι οποίες τον κατέγραψαν και το πρόσωπο του θα φιγουράρει από λεπτό σε λεπτό σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εξάλλου είναι διάχυτος και εξόφθαλμος ο πανικός του όταν αντικρίζει την κάμερα και φυσικά την αποσυνδέει σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη βιντεοσκόπηση του…

Οι δημοσιογράφοι, όμως, δεν είναι ντετέκτιβ και ούτε μπορούν να βγάλουν ακριβή συμπέρασμα για το τι πραγματικά ήθελε ο διαρρήκτης, ο οποίος να σημειώσουμε (θεωρητικά) αναρριχήθηκε, μέσω του φωταγωγού, οκτώ ολόκληρους ορόφους, έσπασε ένα παράθυρο από όπου μπήκε, αλλά και από που τελικά βγήκε, χωρίς καν να παραβιάσει την πόρτα του υπογείου όπου βρίσκεται και ο ακάλυπτος.

Αυτό που το κάνει από παράξενο ως επικίνδυνο, συσχετιζόμενο με τις ύβρεις, τις απειλές και όλα όσα δέχονται οι δημοσιογράφοι,  είναι το γεγονός ότι δεν πήρε τίποτα μαζί του, παρά μόνο το ότι έψαξε στον κεντρικό υπολογιστή των εφημερίδων.

Επίσης παρά το γεγονός ότι σοκαρισμένοι οι συνεργάτες των μέσων πήγαν στην αστυνομία, το περιστατικό καταγράφηκε, αλλά η σήμανση ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην εύρεση αποτυπωμάτων. Βέβαια, ο διαρρήκτης καταγράφηκε από κάμερες και τα videos θα παραδοθούν άμεσα και αυτά στις αρχές.

Το βίντεο που απεικονίζει ξεκάθαρα τον διαρρήκτη θεωρούμε δεδομένο ότι θα παρέμβει άμεσα καθώς στα χέρια της θα έχει ένα στοιχείο που μπορεί να την οδηγήσει ακόμα και σε παρόμοιες διαρρήξεις οι οποίες συνέβησαν με απόκλιση λίγων ωρών στο κτίριο που βρίσκεται το γραφείο του πρώην υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, με στόχο εννέα διαμερίσματα.

 Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε σε αυτά τα θρασύμια που δουλεύουν στο ημίφως ή στο σκοτάδι, ότι τίποτα “δεν μένει κρυφό από τον ήλιο” καθώς και τα όποια ατιμώρητα εγκλήματα τους.

Πράξεις όπως αυτές, που στόχο έχουν ξεκάθαρα τη φίμωση του Τύπου και προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά οικονομικά αλισβερίσια, δολοπλοκίες και “εγκλήματα”, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενώσουν να μας κάνουν πιο δυνατούς και να μας πεισμώσουν ακόμα περισσότερο.

Η τρομοκρατία κατά του Τύπου δεν θα περάσει από όπου και αν προέρχεται. Αναμένοντας τις εξελίξεις να ενημερώσουμε ότι όλα τα ηλεκτρονικά Μέσα του Ομίλου, λειτουργούν απρόσκοπτα και θα σας ενημερώνουν συνεχώς για την εξέλιξη των ερευνών.