Ε. Ράπτη: «Μέσα σε 7 χρόνια δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά με τη στήριξη της κοινωνίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού»

Η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΕΓΩ, στην ερώτηση « Τα τελευταία χρόνια έχετε αφοσιωθεί στη μάχη κατά της παιδικής κακοποίησης, μέσα από την καμπάνια «Ένα στα Πέντε», της οποίας ηγείστε. Μιλήστε μας για το έργο σας.»  ανέφερε:

«Ναι, πραγματικά, πρόκειται για έναν σκοπό ζωής με βραβείο το χαμόγελο των παιδιών. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία ανέλαβα συντονίστρια της ελληνικής εκστρατείας για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα σε επτά χρόνια ενώσαμε τις θεσμικές δυνάμεις της χώρας, περάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ενημέρωσης μέσα από υλικό που μας διέθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και υλικό που δημιουργήσαμε στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Προφανώς συνεχίζουμε, με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, με τη στήριξη της κοινωνίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την εκστρατεία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Συνέντευξη της Έλενας Ράπτη στο περιοδικό ΕΓΩ (@egwmagazine)

Κα Ράπτη πως είστε αυτή την περίοδο; Είναι μία καλή περίοδος για εσάς;

Είμαι καλά και αισιόδοξη πως με λίγη ακόμη προσπάθεια θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και θα επιστρέψουμε πίσω στη καθημερινότητά μας και στις συνήθειες μας. Αντλώ εμπιστοσύνη και αισιοδοξία και από τη δύναμη του κόσμου, που στάθηκε όρθιος σε αυτή τη μεγάλη μάχη, αλλά και από την κυβέρνηση που σε καιρούς με τόσες προκλήσεις, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. 

Τα τελευταία χρόνια έχετε αφοσιωθεί στη μάχη κατά της παιδικής κακοποίησης, μέσα από την καμπάνια «Ένα στα Πέντε», της οποίας ηγείστε. Μιλήστε μας για το έργο σας.

Ναι, πραγματικά, πρόκειται για έναν σκοπό ζωής με βραβείο το χαμόγελο των παιδιών. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια που ξεκίνησε το Συμβούλιο της Ευρώπης με την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία ανέλαβα συντονίστρια της ελληνικής εκστρατείας για την πρόληψη και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Μέσα σε επτά χρόνια ενώσαμε τις θεσμικές δυνάμεις της χώρας, περάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα ενημέρωσης μέσα από υλικό που μας διέθεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και υλικό που δημιουργήσαμε στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες παιδιά. Προφανώς συνεχίζουμε, με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, με τη στήριξη της κοινωνίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτή την εκστρατεία.      

Πριν λίγο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμη και σε ανήλικους. Σας σόκαρε ή φτάνουν σε εσάς συχνά τέτοιου είδους καταγγελίες;

Το ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ, αποτυπώνει μια θλιβερή στατιστική. Ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Στον ίδιο μέσο όρο κινείται και η χώρα μας. Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η σιωπή των θυμάτων. Σύμφωνα με στατιστικές μόνο 2 στα 100 παιδιά τολμούν να μιλήσουν σε κάποιον για αυτή τους την εμπειρία. Συχνά μιλούν χρόνια αργότερα όταν έχουν πλέον ενηλικιωθεί και νιώθουν πιο ασφαλή ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις  που μιλούν, αφού ο θύτης έχει πεθάνει ή κρατούν κρυμμένο μέσα τους το μυστικό για όλη τους τη ζωή. Με σοκάρει κάθε περιστατικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. 

Πως αντιδράσατε μαθαίνοντας τις αποκαλύψεις για το ελληνικό #metoo;

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα που βρήκε στήριξη παντού. Και όπως όλοι είδαμε, με σημείο εκκίνησης τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης με θύτες πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν χρειάζεται νομίζω να μιλήσουμε για την προφανή του χρησιμότητα στις κοινωνίες. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που έσπευσε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.metoogreece.gr ως επίσημο εργαλείο υποβολής καταγγελιών και παράλληλα τις θεσμικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε στη Βουλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μια έμπρακτη στήριξη αυτού του αγώνα και για ένα μήνυμα πως η πολιτεία έχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα.    

Έχετε βιώσει κάποιου είδους παρενόχληση ή και bullying ως γυναίκα κατά την διάρκεια της ενασχόλησης σας με τα κοινά;

Όχι, δεν βρέθηκα ποτέ σε τέτοια θέση, παρά το ότι στο ξεκίνημα της πολιτικής μου διαδρομής κάποιες φορές άδικα σχόλια με πίκραναν. Συνολικά θα σας έλεγα πως βρήκα στην πορεία μου εξαιρετικούς συναδέλφους.    

Μετράτε πάνω από δύο δεκαετίες στην πολιτική. Διαπιστώνετε σημαντικές αλλαγές τότε και τώρα, όσον αφορά στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας;

Αλίμονο αν δεν εξελίσσονταν οι κοινωνίες και έμεναν στάσιμες. Θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία έχει μετασχηματισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έζησε το πάθος και την αντιπαλότητα της πολιτικής ιδεολογίας, βίωσε τον διχασμό που προκάλεσε η περίοδος ΠΑΣΟΚ 1980-2000 με τα μπλε και πράσινα καφενεία, πλήρωσε βαριά τα δημοσιονομικά λάθη, πληγώθηκε από τον λαϊκισμό, πειραματίστηκε και απογοητεύτηκε από την κυβέρνηση της αριστεράς που εξαφάνισε τη μεσαία τάξη, προσπαθεί να ξανακερδίσει τη ζωή της μέσα σε μια πρωτόγνωρη πανδημία. Άλλαξαν σημαντικά οι κοινωνικές συνθήκες, πολλές κοινωνικές πρακτικές και συνήθειες. Ο λαός είναι πολιτικά πιο ώριμος, πολύ πιο εξοικειωμένος τεχνολογικά, πολύ πιο έτοιμος να συμμετέχει σε μια πιο καινούργια και σύγχρονη πραγματικότητα.  

Στην αρχή της καριέρας σας, αισθανθήκατε ότι έπρεπε να παλέψετε διπλά για να αποδείξετε ότι δεν είστε μόνο μια όμορφη γυναίκα;

Ναι χρειάστηκε. Και διπλά και τριπλά, λόγω του ότι ήμουν μια νέα γυναίκα στην πολιτική. Στην αρχή υπάρχει αμφισβήτηση και στη συνέχεια αποδοχή. Πολλές γυναίκες παλαιότερα συναντούσαν μια προκατάληψη και αντιμετώπιζαν κάποια κοινωνικά στερεότυπα. Αλλά με σκληρή δουλειά και επιμονή κερδίζεται και η αναγνώριση και οι δύσκολες μάχες. Και έχω δώσει πολλές από αυτές. Και χαμένες και κερδισμένες. Μπροστά με πήγαν και η ικανοποίηση από τις νίκες και τα μαθήματα από τις ήττες.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στην πολιτική σας διαδρομή;

Νομίζω πως ήταν το ξεκίνημα. Το διάστημα μέχρι να γνωρίσω την πολιτική, να ανταπεξέλθω στις ανάγκες των πολιτών, να κινηθώ με άνεση στα βουλευτικά μου καθήκοντα. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να μοιράζω τον χρόνο της ημέρας μου στον νέο τρόπο ζωής και να διαπιστώνω πως ποτέ δε φτάνει!  

Η γυναίκα Έλενα Ράπτη, βρίσκει χρόνο να αφιερώσει στον εαυτό της;

Ο ελεύθερος προσωπικός χρόνος είναι περιορισμένος λόγω των απαιτήσεων της πολιτικής, όμως επιδιώκω να τον μοιράζομαι με αγαπημένα μου πρόσωπα, κάτι που μου δίνει δύναμη και με αναπαύει.

Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα;

Γεμάτο, θα το χαρακτήριζα. Πολιτικό γραφείο όταν είμαι στη Θεσσαλονίκη, Βουλή όταν είμαι στην Αθήνα. Επικοινωνία με Υπουργεία και συναντήσεις με φορείς. Διαδικτυακές ομιλίες για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Προετοιμασία κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και μελέτη νομοσχεδίων.

Τι είναι αυτό που δεν παραλείπετε ποτέ προς όφελος της υγείας και της ευεξίας σας;

Τα έχω όλα στο μυαλό μου, τι είναι υγιεινό, συμβουλές καλής διατροφής, υποδείξεις για άσκηση, όνειρα για ταξίδια, μυστικά ευεξίας. Θα ήμουν ευχαριστημένη αν έκανα έστω και τα μισά! Δυστυχώς είναι τέτοιες οι ταχύτητες της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις μου, που παραλείπω πολλά.

Τι ξεκουράζει την ψυχή και το μυαλό σας;

Με ξεκουράζει μια όμορφη κουβέντα κατανόησης και αποδοχής. Με αναπαύει η αγάπη των κοντινών μου ανθρώπων. Και με μαγεύει να κάνω όνειρα για το μέλλον.

Σας αγχώνει ο χρόνος;

Με τον χρόνο έχω μια διπλή σχέση. Μου φαίνεται λίγος όταν προσπαθώ να προλάβω χίλια πράγματα και μακρύς όταν περιμένω κάτι. Νιώθω πως εδώ και πολλά χρόνια μια τον κυνηγώ εγώ και μια αυτός. Και επειδή ο χρόνος είναι μέγεθος που δεν αλλάζει, αλλάζω εγώ τη ζωή μου για να τα βρούμε. Όπως όλοι, προσπαθώ να χωρέσω μέσα του πολλά πράγματα.   

Υπάρχει κάτι που θέλετε να ανακοινώσετε σχετικά με την δράση σας στα κοινά; Ετοιμάζετε κάτι;

Σύντομα θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το νέο εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «Kiko and the Manymes» που διδάσκει τους «χρυσούς κανόνες» της οθόνης και βοηθάει στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους στο ψηφιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε την τρίτη ιστορία κινουμένων σχεδίων με τίτλο: «Η δύναμη της Βερονίκης», που ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από κάποιον άγνωστο, που βρίσκεται στο χώρο του αθλητισμού και με τη βοήθεια των φίλων της απευθύνεται για βοήθεια σ’ έναν αστυνομικό.

Τέλος, σας προσκαλώ όλους να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.enastapente.gr, να δείτε τις δράσεις μας και να γίνετε και οι ίδιοι εθελοντές και φορείς αυτής της ενημέρωσης και της μεγάλης μας προσπάθειας.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Στ. Μπίζιου με Β. Μπαλατσό για το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς
Επόμενο άρθροΤην έναρξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. θα κηρύξει ο πρωθυπουργός στην Αθήνα