Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ

Δεν πρόκειται τελικά να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ιράκ, έπειτα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, μαζί με 30 εκπροσώπους μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα ήταν ένα σημαντικό ταξίδι το οποίο είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια ακόμα και ενοικίαση αεροσκάφους (της Aegean) είχε προβλεφθεί για μεταφορά του πρωθυπουργού, του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (που είχε ανοίξει το εμπορικό γραφείο του Ερμπίλ) και των άλλων μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας από την Βαγδάτη στο Ερμπίλ.

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βαγδάτη δεν ακυρώθηκε, απλώς αναβλήθηκε έως ότου ηρεμήσει η κατάσταση γιατί τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν επιθέσεις και ανατινάξεις:

Γιαν παράδειγμα το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου της Ερμπίλ.

Η επίθεση, η οποία έγινε περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας), δεν προκάλεσε τραυματισμούς, ούτε σοβαρές υλικές ζημιές. Το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε επίθεση με UAV παγιδευμένο με εκρηκτικές εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, που όμως καταρρίφθηκε από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM που έχουν εγκαταστήσει οι Αμερικανοί για την προστασία του στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού τους.

Δεν πάει ούτε στο Τόκυο

Αλλά εάν ο πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψή του στην Βαγδάτη για λόγους ασφαλείας, την επίσκεψή του στο Τόκυο, στις 24 Ιουλίου, στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την ακύρωσε εντελώς.

Ο λόγος;

Για να βρίσκεται στην Ελλάδα όταν και όποτε έλθει το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Να σημειώσω ότι και άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν την επίσκεψή τους στο Τόκυο για τον ίδιο λόγο. Αφήστε που οι Ιάπωνες έχουν δώσει στις ξένες αντιπροσωπείες ένα σφικτό πρόγραμμα, από το ξενοδοχείο στο στάδιο και το αντίστροφο. Έτσι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Και κάτι ακόμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής στο Τόκυο, έχει εμβολιαστεί. Μάλιστα οι περισσότεροι Ολυμπιονίκες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την κυβερνητική κίνηση να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Προηγούμενο άρθροΜαγνησία: Διασπορά κοροναϊού σε μνημόσυνο – Ανεμβολίαστοι όλοι όσοι νόσησαν
Επόμενο άρθροΚηφισιά: Ανατίναξαν ΑΤΜ τράπεζας σε γραφεία εταιρείας