Δημοσκόπηση Pulse: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο προβάδισμα με 14 ποσοστιαίες μονάδες εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που κατέγραψε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ακριβώς δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της, στις 7 Ιουλίου του 2019. Η ΝΔ έχει ποσοστό στην αναγωγή ψήφου 38% (36% στην πρόθεση ψήφου) έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5 στην πρόθεση ψήφου), 7% του Κινήματος Αλλαγής, 6% του ΚΚΕ, 4,5% της Ελληνικής Λύσης και 3,5%, του ΜέΡΑ25.

Παράλληλα, οι πολίτες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις, ενώ το 65% είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

Ειδικότερα, στην έρευνα του ΣΚΑΪ και της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, προκύπτουν τα εξής:

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της Pulse, η ΝΔ προηγείται με 36% (36,5% η προηγούμενη μέτρηση) έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5%) και ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ, σταθερό στο 6,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6% (5,5%), η Ελληνική Λύση με 4,5% (4%) και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, το προβάδισμα της ΝΔ ανεβαίνει στο 14%, καθώς συγκεντρώνει 38% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ (7%), ΚΚΕ (6%), Ελληνική Λύση (4,5%) και ΜέΡΑ25 (3,5%).

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα 18 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 42% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα. Το 30% απαντά «κανείς από τους δύο».

«Ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων

Αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τάσσεται το 65% των Ελλήνων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση

Αναλυτικά, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Ανησυχητικά, ωστόσο, είναι τα στοιχεία σε σχέση με την πρόθεση εμβολιασμού των ερωτηθέντων, καθώς το 57% δηλώνει ότι δεν θα το κάνει («σίγουρα όχι» 36%, «μάλλον όχι» 21%) έναντι 40% που δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο (26% «μάλλον ναι» και 14% «σίγουρα ναι»).

Επίσης το 40% απαντά ότι δεν θα κάνει «ποτέ» το εμβόλιο, το 24% απαντά ότι θα το κάνει «αρκετά αργότερα», το 16% «μετά από 2-3 μήνες» και το 16% το «συντομότερο δυνατόν».

Μεταλλάξεις

Σε ό,τι αφορά στην ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το 60% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι ανησυχούν «πολύ» ή «αρκετά», σε αντίθεση με το 19%, που δηλώνει ότι ανησυχεί «από λίγο έως καθόλου».

Μάλιστα, περισσότερο ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις, σε ποσοστό 75%, εμφανίζονται όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, ακολουθούν με 50% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ, στον αντίποδα, όσοι δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι «δεν ανησυχούν».

Η ανησυχία των πολιτών φαίνεται να εντάθηκε με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, καθώς, σε σχέση με τον Ιούνιο, αυτοί που δήλωσαν ότι ανησυχούν αυξήθηκαν από το 49% στο 60%, σε αντίθεση με αυτούς που δεν ανησυχούν, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί.

Αμιγή και μεικτά καταστήματα

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, η πλειοψηφία (52%) δηλώνει ότι, εφόσον έχει τη δυνατότητα επιλογής, θα προτιμήσει ένα κατάστημα μόνο για εμβολιασμένους, χωρίς περιορισμούς.

Αναλυτικά, στην ερώτηση «από το φθινόπωρο, αν θέλετε να επισκεφθείτε έναν εσωτερικό χώρο εστιατορίου ή καφέ, θα προτιμούσατε έναν χώρο…», το 37% απάντησε «σίγουρα μόνο για εμβολιασμένους, χωρίς μέτρα ή περιορισμούς», το 15% «μάλλον μόνο για εμβολιασμένους, χωρίς μέτρα ή περιορισμούς», το 19% «μάλλον μεικτό, για όλους, με μέτρα και περιορισμούς», το 21% «σίγουρα μεικτό, για όλους, με μέτρα και περιορισμούς» και το 8% είπε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Τέλος, χώρους μόνο για εμβολιασμένους «ψηφίζουν» σε ποσοστό 52% όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αντίθετα, το 40% όσων έχουν προγραμματισμένο ραντεβού τάσσονται υπέρ των μεικτών χώρων ψυχαγωγίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 51% για όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο.

Προηγούμενο άρθροΟΟΣΑ: 114 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα στην πανδημία
Επόμενο άρθροΠληθωρισμός: Αλλάζει (;) ο στόχος του 2% από την ΕΚΤ