Κορονοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά την έκρηξη κρουσμάτων – Σκέψεις για κλειστούς χώρους εστίασης μόνο για εμβολιασμένους

Τρόπους ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί, μετά την σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων το τελευταίο 48ωρο, τα οποία άγγιξαν τα 1.820, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη αλλά και τα σαφή σημάδια περαιτέρω επιβάρυνσης της κατάστασης λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, απειλούν τον σχεδιασμό για ασφαλές καλοκαίρι, και θέτουν επί τάπητος το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεων.

Για τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων ενοχοποιούνται τα κορονοπάρτι, και ως βασικοί χώροι υπερμετάδοσης του ιού, εμφανίζονται τα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και τα μπαρ. Έτσι, το «μοντέλο» των μεικτών εσωτερικών χώρων στα καταστήματα εστίασης, που θα ίσχυε από τις 15 Ιουλίου, μπαίνει στο συρτάρι, και αυτό που εξετάζεται είναι στους εσωτερικούς χώρους να έχουν τελικά πρόσβαση μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, βρίσκει διχασμένους τους ειδικούς, με ορισμένους να ζητούν την επαναφορά της χρήσης της παντού και άλλους να θεωρούν ότι αυτό το μέτρο θα είναι ατελέσφορο και δύσκολο στην εφαρμογή του.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στην σημερινή νέα συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που χτες αξιολόγησαν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και σήμερα αναμένεται να κάνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

«Ατελέσφορο μέτρο η επαναφορά της μάσκας»

Η σκέψη που υπάρχει είναι να δοθεί ισχυρή σύσταση στους πολίτες να φορούν παντού τη μάσκα. Θέμα υποχρεωτικής, καθολικής χρήσης της, δεν αναμένεται να τεθεί. Άλλωστε όπως τονίζεται, η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ισχύει εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός και συνωστισμός.

«Εκτός από δύσκολο θα είναι και ατελέσφορο, ακόμη και αν αποφασίσουμε την πλήρη επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, διότι είναι μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του», είπε στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής,  απαντώντας σε ερώτημα για την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης.

Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «πρέπει να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό, μέσα σε  λίγες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μπορούν να εμβολιαστούν οι 600.000 πολίτες άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, ώστε να καλυφθούν».

Όπως επεσήμανε για την μετάλλαξη Δέλτα, «αυτή η μορφή της μετάλλαξης δεν έχει αποδειχθεί επικίνδυνη στην Βρετανία και το Ισραήλ, διότι εκεί οι πολίτες άνω των 50 ετών έχουν εμβολιαστεί, για να επαληθευθεί αυτό και στην Ελλάδα πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αν νοσήσουν οι νέοι θα το περάσουν και θα ανοσοποιηθούν, όμως θα μεταδώσουν τον ιό σε πολίτες άνω των 50 ετών και θα δούμε αύξηση των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων».

Κλειστοί χώροι στην εστίαση μόνο για εμβολιασμένους;

Κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα καταστήματα εστίασης να λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου μόνο ως αμιγείς χώροι στο εσωτερικό τους για τους εμβολιασμένους. Από σήμερα τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες, ενώ από την Δευτέρα 12 Ιουλίου σχεδιάζεται μια ειδική ομάδα αστυνομικών να διαθέτει συγκεκριμένη εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, με την οποία θα ελέγχει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και των self tests.

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αποδοτικά μπορεί να είναι μόνο τα αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν χρειάζεται να ληφθούν και μπορούν να μην ληφθούν εάν εμβολιαστεί το ανεμβολίαστο κομμάτι του πληθυσμού άνω των 50 ετών.

Ερωτηθείς ένα η Επιτροπή εισηγηθεί, σε ότι αφορά την Εστίαση, να επιτρέπεται στους εσωτερικούς χώρους να εισέρχονται και να εξυπηρετούνται μόνο εμβολιασμένοι πελάτες, ενώ έως τώρα υπήρχε ο προσανατολισμός της επιλογής από τους επιχειρηματίες για το αν θα εισέρχονται και οι μη ανεμβολίαστοι πελάτες σε αυτούς τους χώρους, ο κ. Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι λογικά θα υπάρξει σχετική εισήγηση, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα βγάλει και από την δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες σχετικά με την χρήση των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων τους.

Προηγούμενο άρθροΜ. Χαρακόπουλος: “Η χώρα αλλάζει με τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη!”
Επόμενο άρθροΕξαδάκτυλος: Ατελέσφορο μέτρο η πλήρης επαναφορά της μάσκας – Τι είπε για εστίαση και κλειστούς χώρους