«Ισχυρότατη σύσταση» για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις, όπως και για την επιστροφή από τα νησιά, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τη διενέργεια rapid test για την επιστροφή των ανεμβολίαστων ταξιδιωτών από τα νησιά.

Από την πλευρά τους, την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού σε μία μόλις εβδομάδα στη χώρα μας, αλλά και τη μετατόπιση των χαρακτηριστικών της με έμφαση στους νέους, επιβεβαίωσαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο υγείας, η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δείτε στο video την ενημέρωση για τον κορονοϊό:

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για ενήλικους απαιτούνται:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης

β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή

γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID), καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου.

Επίσης, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης πρέπει να κάνουν self test κάθε εβδομάδα, αν πρόκειται για εργαζόμενους, και επίσης (self test) πριν τη μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Τα μέτρα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης

Στην ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα μέτρα στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, τα οποία πλέον θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι σε περίπτωση παράβασης θα υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα.

Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας. Οπως είπε, στο Επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών.

Συγκεκριμένα, ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (Επίπεδο 3) από το κίτρινο (Επίπεδο 2).

Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (Επίπεδο 2) από το πράσινο (Επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών, που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (Επίπεδο 1) από το κίτρινο (Επίπεδο 2).

Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.107 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 10 νεκρούς και 153 διασωληνωμένους.

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πανδημία χτυπά κυρίως νέους – Εφησυχασμός, χαλάρωση μέτρων, μετάλλαξη Δ άλλαξαν την εικόνα»

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων άλλαξε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη μόλυνση στους νέους.

Έτσι παρατηρείται αυξητική τάση σε πολλές περιφερειακές ενότητες, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε Αττική, Κρήτη και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε κατά μία δεκαετία σε δύο εβδομάδες και σήμερα είναι τα 23 έτη. Ο κύριος όγκος νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 30 ετών, σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Θετικό είναι το δεδομένο πως δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Συνωστισμός στα νυχτερινά κέντρα

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, σαφή είναι τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που δείχνουν ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση των κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή των αυξημένων περιστατικών. Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ σε δομές υγείας, στο 2,6%.

Από τα self test το 51% των νέων κρουσμάτων

Παράλληλα, ο αριθμός των self test που διενεργήθηκαν μειώθηκε σημαντικά, όμως το 51% των νέων κρουσμάτων διαπιστώθηκε και την περασμένη εβδομάδα μέσω αυτών των τεστ. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Στην παρούσα φάση, 9.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, ενώ στην Αττική υπολογίζονται σε 4.000 με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Δεν αυξάνονται οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως για την ώρα περιορισμένη είναι η αύξηση των νοσηλειών, με μικρή αύξηση εισαγωγών στην Αττική και την Κρήτη. Ο εμβολιασμός έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος των εισαγωγών, ενώ πλέον ένας στους 10 νοσηλευόμενους, αφορά σε ηλικίες 15 ως και 24 ετών.

Όπως είπε, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη ατόμων μεγάλης ηλικίας, η πανδημία έχει αλλάξει πρόσημο. Αφορά σε νέους που νοσούν στο σπίτι, σχολίασε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες, λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι» σημείωσε η λοιμωξιολόγος. Όπως είπε, τα δεδομένα από τη Βρετανία ή το Ισραήλ έχουν δείξει με βεβαιότητα ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυξάνει τον κίνδυνο διάδοσης

Επιπλέον, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στον νότιο τομέα Αθηνών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 15 και 19 ετών. Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι’ αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατήρησε.

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πιθανό να δούμε μια μετακύληση κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50 ετών, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους, είπε η λοιμωξιολόγος.

Η εικόνα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την ικανότητα της μετάλλαξης Δέλτα να δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης. Στην Ελλάδα, το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών.

Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως επεσήμανε όμως η λοιμωξιολόγος, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Η λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές, όπου θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό. Επίσης, τόνισε πως η συνεπής διενέργεια self test εβδομαδιαίως θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων.

Σημαντική η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

«Σημαντικό να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμη εδώ» είπε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.Το μέλος της Επιτροπής επανέλαβε τη σύσταση για διατήρηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις ακόμη κι όταν περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο. Ακόμη και κατά τη μετάβασή μας στους χώρους ψυχαγωγίας φοράμε μάσκα. Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι» εξήγησε.

«Η πορεία της πανδημίας εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε αλλά και από την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας» σημείωσε κλείνοντας η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Προηγούμενο άρθροΜακρινίτσα: Στον παππού και τη γιαγιά η επιμέλεια του παιδιού της άτυχης Κωνσταντίνας
Επόμενο άρθροΓιώργος Δαλακούρας: Έφυγε από τη ζωή ο εφοπλιστής και πρώην βουλευτής της ΝΔ