Μαγνησία: Φόβοι για μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε χωριό 150 κατοίκων – Νοσούν τουλάχιστον 7 άτομα

Σε εστία υπερμετάδοσης κοροναϊού φαίνεται πως εξελίχθηκε ένα μνημόσυνο στην Κερασιά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη Μαγνησία, όπου οι τοπικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανοιχτά φόβους για μεγάλη διασπορά του ιού.

Σε σύνολο 150 κατοίκων, τα τελευταία 24ωρα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων ο ψάλτης του χωριού, που διαγνώστηκε θετικός την περασμένη Παρασκευή.

Από κοροναϊό νοσούν επίσης μέλη της οικογένειάς του.

Η εκκλησία του χωριού έκλεισε, ενώ από ιχνηλάτηση θα περάσουν τουλάχιστον άλλα 50 άτομα.

Ανάμεσά τους δύο ιερείς από κεντρικό ιερό ναό του Βόλου, οι οποίοι λειτούργησαν τις δύο τελευταίες Κυριακές στην εκκλησία του χωριού. Πιθανολογείται πως ο συνωστισμός, που παρατηρήθηκε σε μνημόσυνο που έγινε πρόσφατα, ενδεχομένως να προκάλεσε τη διασπορά του ιού. Υπολογίζεται ότι 20 άτομα έχουν τεθεί σταδιακά σε προληπτική καραντίνα.

Ανεμβολίαστοι όσοι νοσούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι όσοι νοσούν από κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι. Οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί ή με πολύ ελαφρά συμπτώματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων που έχουν κολλήσει είναι τα 40 με 75 έτη.

Τα κρούσματα πάντως δεν εντοπίζονται σε μια μόνο οικογένεια, αλλά σε πολλές και διαφορετικές που δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους.

Σήμερα στο χωριό θα μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διενεργήσει τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση και ποια είναι η πραγματική εικόνα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης στο χωριό, καθώς και τα επτά κρούσματα καταγράφηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες.

Υγειονομικές πηγές ανέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού έπαιξε η λανθασμένη αίσθηση πως οι κάτοικοι στα μικρά χωριά είναι άτρωτοι. «Ομως σε τόσο μικρό πληθυσμό, ο οποίος συναναστρέφεται καθημερινά στα μαγαζιά του χωριού, είναι πολύ εύκολη η μετάδοση. Η αίσθησή τους είναι πως δεν είναι εύκολο να κολλήσουν, αφού δεν βρίσκονται σε πόλη, όπου ο κορονοϊός καλπάζει. Είναι λάθος», συνέχιζαν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι με τις εξελίξεις, με την πλατεία του χωριού να είναι έρημη και τους χωριανούς κλεισμένους στα σπίτια τους.

Τα drive through test θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη, μπροστά από το δημοτικό σχολείο Κερασιάς, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Ο Δήμος σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μαζική δειγματοληψία για να καταγραφεί το μέγεθος της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Για να υποβληθούν σε έλεγχο οι δημότες πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, ΑΜΚΑ , αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Προηγούμενο άρθροΠειραιάς: Ατέλειωτες ουρές στο λιμάνι
Επόμενο άρθροΣίφνος: Καμπάνια προβολής στο μετρό – Τις ομορφιές του νησιού αναδεικνύει το γαλλικό περιοδικό GEO