Έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά στις 18:00 για τις πυρκαγιές

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που καίνε σήμερα Σάββατο στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα πύρινα μέτωπα, ωστόσο η μεγαλύτερες φωτιες εντοπίζονται στην Εύβοια καθώς και σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής.

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και σε δασική έκταση στα Νέα Στύρα Καρύστου στην Εύβοια. Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη αιτία ενώ μέχρι να φτάσουν κοντά στην εστία της φωτιάς τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα οι κάτοικοι από το χωριό Νημποριό άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Μάλιστα, στις 16:15 εστάλη μήνυμα από το 112: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Ευβοίας, απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τον οικισμό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούν 64 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 5 Ε/Π (1 συντονιστικό, 1 Ε.Σ.) και 5 Α/Φ (4 CL ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200). Συνδρομή υπάρχει κι από υδροφόρες ΟΤΑ.

Στη μάχη με τις φλόγες το θηριώδες ρωσικό Beriev Be-200

Και το θηριώδες ρωσικό αεροσκάφος τύπου Beriev Be-200 έχει ριχθεί στη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια.

Το Beriev-200 έχει αποδείξει, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, την αποτελεσματικότητά του στις αντιπυρικές μάχες στη Ρωσία, είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Μεγάλη αναζωπύρωση στον Βαρνάβα

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα δύσκολη είναι και η κατάσταση στον Βαρνάβα, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ οι φλόγες καίνε δασική έκταση. Στη περιοχή πνέουν 4-5 μποφόρ. Παρά τις ρίψεις των εναέριων δυνάμεων, παρατηρούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Εκεί επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π (το 1 ως συντονιστικό) και 7 Α/Φ (4 CL, 2 AIR TRACTOR ΚΑΙ ΤΟ BERIEV-200), ενώ μεταβαίνουν από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το σημείο είναι δύσβατο, ενώ η ρίψη εναέριων μέσων σταμάτησε για λίγο χρονικό διάστημα εξαιτίας των ανέμων. Ωστόσο ξεκίνησαν ξανά οι προσπάθειες πριν λίγο.

Τρεις κατοικίες που βρίσκονται μέσα στο δάσος εκκενώθηκαν προληπτικά.

Προληπτικά εκκενώθηκε μία Μονή αλλά και ένα ίδρυμα ΑμΕΑ.

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό: Κρούσματα κοροναϊού σε φρεγάτα
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Πού εντοπίζονται τα 2.327 κρούσματα – Δείτε αναλυτικά τον χάρτη της διασποράς