Το ξίφος, η πουλάδα και οι νέοι ανθυποσμηναγοί

Είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά από την επαρχία που πίστεψαν πως μπορεί τα όνειρά τους να γίνουν κάποια στιγμή με σκληρή δουλειά πραγματικότητα. Αυτά τα παιδιά από την περιφέρεια και από τα νησιά είναι που αποφοιτούν κάθε χρόνο από την Σχολή Ικάρων. Για να γίνουν πιλότοι, ή ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ή μηχανικοί ή ακόμα μετεωρολόγοι.

Τα περισσότερα (αν όχι όλα) προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Ανάμεσά τους και κορίτσια, Ελληνίδες με την πουλάδα στη στολή τους, που σε λίγο θα βρίσκονται στο Αιγαίο, είτε σε ένα F-16, είτε σε ένα Mirage 2000-5, ή ακόμα σε ένα Phantom ή (γιατί όχι;) σε ένα Rafale, σε κάποιο ελικόπτερο ή μεταγωγικό αεροσκάφος. Αυτή άλλωστε την προτροπή έδωσε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος στους νέους ανθυποσμηναγούς, όταν παρελάμβαναν τα ξίφη τους από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είστε η σειρά που θα εκπαιδευτείτε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας, αλλά και στα νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας», τους είπε.

Ενώ η τελετή αποφοίτησης από την Σχολή Ικάρων μοιάζει με μια τυπική στρατιωτική τελετή, στην πραγματικότητα είναι μια τελετή συγκλονιστική: «Κακώς δεν έφερα τα παιδιά μου να την δουν», έλεγε με συγκίνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος, την ώρα που οι γονείς των νέων Ικάρων καμάρωναν τα παιδιά τους, φωνάζοντας τα ονόματά τους και την ευχή «ασφαλείς προσγειώσεις». Έβλεπες τα κορίτσια, τις νέες ανθυποσμηναγούς, με την πουλάδα στην στολή τους, με τα ξίφη ανά χείρας να βηματίζουν μπροστά στην Πρόεδρο όλο καμάρι, και τους γονείς τους να μην μπορούν να κρύψουν τη συγκίνησή τους. Ήταν μια μοναδική στιγμή. Και η Πολεμική Αεροπορία για να τιμήσει τη νέα σειρά των ανθυποσμηναγών, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ένα σμήνος Phantom (F-4), να περάσει τιμητικά πάνω από την Σχολή Ικάρων. Ήταν τέλος και τα ξίφη, που χρύσιζαν στον ήλιο στον χώρο τελετής στη Σχολή Ικάρων και που ο κάθε νέος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας θα τα έχει συνεχώς από εδώ και πέρα στη στολή του: «Αιέν υψικρατείν» κραύγασαν όλοι στο τέλος της τελετής.

Πηγή: Βηματοδότης

Προηγούμενο άρθροΑποσωληνώθηκε ο Εφραίμ
Επόμενο άρθροΤζανάκης: Το κακό σενάριο «δείχνει» 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο