Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρεται στον φόβο για τα εμβόλια όχι ως κάτι καινούριο, αλλά ως κάτι που συνοδεύει την ιστορία των εμβολίων από την εμφάνισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρεται σε μια γνωστή γελοιογραφία του 1.802, που έδειχνε τι συνέβαινε εκείνη την εποχή με αφορμή τον δαμαλισμό, δηλαδή τον εμβολιασμό με συγγενικό ιό της ευλογιάς, ώστε να προστατευθούν οι άνθρωποι.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι παρανοϊκοί ιδεασμοί για τον εμβολιασμό είναι τόσο παλιοί όσο τα εμβόλια. Αυτή η (ευρέως γνωστή) γελοιογραφία από το 1802 αποτυπώνει το πώς ο δαμαλισμός (δλδ ο εμβολιασμός με τον συγγενικό στην ευλογιά ιό της δαμαλίτιδας που προσβάλει της αγελάδες και προστατεύει από τον ιό της ευλογιάς) είχε εξάψει την φαντασία του κόσμου για παραμορφωτικές παρενέργειες.

Επειδή το εμβόλιο λοιπόν παρασκευαζόταν από ιό που μολύνει αγελάδες, οι ιδεασμοί έλεγαν για αγελαδόμορφες παραμορφώσεις.

200 χρόνια αργότερα ο ιός έχει εκριζωθεί χωρίς να υπάρχουν αγελαδόμορφοι άνθρωποι.

Μία θεωρία λέει ότι οι παρανοϊκοί αυτοί ιδεασμοί προκύπτουν από την ανάγκη να εκλογικευθεί ο φόβος που φυσικά προκύπτει από την ιατρική πράξη. Είναι πιθανώς μία ψυχολογική “άμυνα” απέναντι στον φυσικό φόβο της ιατρικής παρέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι νέο φαινόμενο…».

Προηγούμενο άρθροΦωτιά τώρα στη Σαλαμίνα
Επόμενο άρθροΚοροναϊός: Ευθύνες στους ιατρικούς συλλόγους για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από γιατρούς επιρρίπτει ο Μόσιαλος