Επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για διασπορά του στελέχους Δέλτα και στην Ελλάδα: η άκρως μεταδοτική παραλλαγή που εισήχθη στην Ευρώπη από την Ινδία αντιστοιχεί πλέον στο 31,5% των δειγμάτων που υποβλήθηκαν σε γενετική ανάλυση, από το 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ΕΟΔΥ παρουσίασε την Πέμπτη τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογικής Επιτήρησης, το οποίο εξέτασε 892 δείγματα το διάστημα 20 Μαίου – 7 Ιουλίου.

Δείτε επίσης: 2.794 νέα κρούσματα – 6 θάνατοι και 132 διασωληνωμένοι

Το στέλεχος Άλφα που πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία  συνεχίζει προς το παρόν να επικρατεί, καθώς ανιχνεύτηκε σε 488 δείγματα, ή 55% του συνόλου.

Το στέλεχος Δέλτα έρχεται δεύτερο με 281 θετικά δείγματα ή 31,5%.

Πρόκειται για δραματική μεταβολή σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το Δέλτα αντιστοιχούσε μόνο στο 4,9% των κρουσμάτων.

Η ραγδαία εξάπλωση του Δέλτα γίνεται εμφανής στον παρακάτω πίνακα του ΕΟΔΥ, ο οποίος παρουσιάζει το ποσοστό κάθε στελέχους στο σύνολο των δειγμάτων που έχουν εξεταστεί από από την έναρξη των γενετικών ελέγχων μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Το μερίδιο του Δέλτα εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και η αύξηση της αναλογίας είναι εμφανής.

Με μπλε και κόκκινο χρώμα εμφανίζονται δύο παραλλαγές του βρετανικού στελέχους Άλφα, του οποίου η αναλογία παραμένει υψηλή αλλά τείνει να μειώνεται.

Περισσότερα σε λίγο…

Προηγούμενο άρθροΣτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πρόταση για αποκλεισμό των ανεμβολίαστων βουλευτών
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα της Κεραμέως για τον εμβολιασμό των παιδιών: «Σημαντικό βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα»