Τάσος Χατζηβασιλείου: “H Άγκυρα φαίνεται να πήρε το μήνυμα”

Στις διαρροές της Άγκυρας για πιθανότητα προσφυγής στην Χάγη αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι, αν αυτό συμβεί, θα σήμαινε ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική πλησιάζει προς το διεθνές δίκαιο.

«Η Άγκυρα φαίνεται να λαμβάνει τα μηνύματα ότι η Αθήνα δεν δέχεται παιχνίδια με την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι η Δύση δεν ανέχεται μια Τουρκία που λειτουργεί ως πόλος αστάθειας από την Β. Αφρική ως την Κεντρική Ασία», τόνισε ο βουλευτής.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας στην περιοχή που έχει αποδείξει ότι δεν επικαλείται απλώς το διεθνές δίκαιο, αλλά το αξιοποιεί για να κατοχυρώνει τα δικαιώματά της. Επιπλέον, ο βουλευτής τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει την θέση της χώρας μας στο θέμα της Χάγης: «Η μοναδική μας διαφορά είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Αν δεν βρεθεί μεταξύ μας λύση, τότε την λύση να δώσει η διεθνής δικαιοσύνη, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και τις φιέστες στην Κύπρο, ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι αυτές εξυπηρετούν το εθνικιστικό αφήγημα που έχει χτίσει η Άγκυρα, γεγονός που «πουλάει» αρκετά εντός Τουρκίας, όμως, τόνισε ότι οποιαδήποτε παραβατική κίνηση στην Κύπρο θα επιβαρύνει τις σχέσεις και με την Αθήνα και με τις Βρυξέλλες και η Άγκυρα το γνωρίζει καλά αυτό.

Η Τουρκία θα πρέπει να διαλέξει, πλέον, αν θα τηρήσει τους διεθνείς κανόνες ή αν θα «καταδικαστεί» σε ένα εθνικιστικό και ισλαμιστικό τέλμα, υπογράμμισε ο βουλευτής. Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου, εξήρε την ορθή απόφαση της Ελλάδας να γίνει παρατηρητής στον Αραβικό Σύνδεσμο, γεγονός που επισφραγίζει τις εταιρικές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. «Την ίδια ώρα, το φλερτ της Άγκυρας προς το Κάιρο και άλλες πρωτεύουσες της περιοχής, δεν βρίσκει ακόμη ανταπόκριση», κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Προηγούμενο άρθροΟ αλιγάτορας της Λιώτας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Επόμενο άρθροΠαραχώρηση των «κελιών των μελλοθανάτων» για δημιουργία Μουσείου στο Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων