Π. Καππάτος: “Κατοχυρώνεται νομοθετικά το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτών στις δασικές εκτάσεις”

Με Υπουργική Τροπολογία στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιλύεται η εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει στα Ιόνια Νησιά. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς οι συμπολίτες μας έπρεπε να αποδείξουν δικαστικά την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους με συνεχείς τίτλους από το 1870 μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φοράκατοχυρώνεται νομοθετικά το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτών στα Ιόνια Νησιά επί των δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που ισχύει άμεσα για όσες περιοχές έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο. Σε αυτές τις περιοχές εφόσον οι ιδιώτες διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι 1.7.2001 (και να έχουν μεταγραφεί οποτεδήποτε στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία) και το δημόσιο δε διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, τότε το δημόσιο δε θα προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά για κατοχυρωμένους τίτλους ιδιοκτησίας πριν την 1.7.2001, παύει να ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου.

Στις περιοχές που δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, ιδρύονται ειδικά συμβούλια ιδιοκτησίας τα οποία θα εξετάζουν με σύντομη διαδικασία τους τίτλους των ιδιωτών, συνοδευόμενους από τοπογραφικά διαγράμματα. Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ισχύει και σε αυτές τις περιοχές το τεκμήριο κυριότητας του ιδιώτη για τίτλους που έχουν συνταχθεί μέχρι την 1.7.2001, χωρίς ανάγκη προσφυγής στα ειδικά συμβούλια ιδιοκτησίας.

Επιπλέον με άλλη ρύθμιση στην ίδια τροπολογία η μεταβίβαση μεριδίου ιδιωτικού δάσους δασικής έκτασης δε συνιστά πλέον κατάτμηση. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση που θα διευκολύνει τόσο τις μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων, όσο και την αξιοποίησή τους με καλύτερους όρους για τους ιδιώτες.

Καμία Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν ρύθμισε νομοθετικά αυτά τα εκκρεμή ζητήματα. Τα προηγούμενα δύο έτη έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να σταματήσει ένα καθεστώς που προκαλούσε ταλαιπωρία στους πολίτες.Η χθεσινή Υπουργική Τροπολογία είναι μια μεγάλη επιτυχία που ανοίγει το δρόμο για καλύτερες συνθήκες στις χρήσεις γης, με μείωση των διοικητικών και οικονομικών βαρών για τους πολίτες. Έρχεται μάλιστα ως συνέχεια της συνάντησης που είχαμεγια αυτό το θέμα με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, με τους συναδέλφους Βουλευτές Ιονίων Νήσων κυρίους Γκίκα, Καββαδά και Ακτύπη.

Καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή μετάβασης από τα υποθηκοφυλακεία στο νέο Κτηματολόγιο, οι συμπολίτες μας θα μπορούν να αξιοποιούν πιο εύκολα την περιουσία τους, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Προηγούμενο άρθροΤ. Χατζηβασιλείου: “Κανείς δεν μπορεί να απειλεί την ευρωπαϊκή Κύπρο”
Επόμενο άρθροΑρκουμανέας: Πανδημία των ανεμβολίαστων – Τρομακτικός ο ρυθμός μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα