Κουκάκι: Κλείνει το εμβληματικό βιβλιοπωλείο «Πυρσός»

Μια είδηση που προκαλεί θλίψη έρχεται από το Κουκάκι. Το εμβληματικό για τη γειτονιά βιβλιοπωλείο και χαρτοπωλείο «Πυρσός» κλείνει μετά από 52 ολόκληρα χρόνια αφού ο ιδιοκτήτης του Σωτήρης Μακρής δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για να παραμείνει ανοιχτό.

Όσοι έχουν περάσει από τo Κουκάκι, τη γειτονιά που έχει πλέον γίνει συνώνυμο του Airbnb, δεν γίνεται να μην έχουν προσέξει το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο. Αν έχουν και κάποιο φίλο στη γειτονιά, ίσως να το έχουν επισκεφθεί και μαζί. Άλλωστε, δύσκολο να κατάγεσαι ή να έχεις μείνει στο Κουκάκι και να μην έχεις αγοράσει κάποιο βιβλίο ή χαρτικά είδη από τον «Πυρσό».

Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ο κ. Μακρής το άνοιξε το 1970 στην οδό Δράκου 16, αλλά το 1980 μεταφέρθηκε στη Βεΐκου 51, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο ιδιοκτήτης είχε αρχικά δουλέψει σε έναν από τους παλαιότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα, τον Αρσενίδη, ενώ στη συνέχεια πήγε στα καράβια. Τελικά, αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία του και να ανοίξει το βιβλιοπωλείο, το οποίο επιβίωσε μέσα σε δύσκολες εποχές, από τα χρόνια της Χούντας μέχρι τότε που στο Κουκάκι δεν υπήρχαν οι δύο πεζόδρομοι που δίνουν άλλο χρώμα στη γειτονιά.

Κάτοικοι περνούν για να πουν «αντίο» στο αγαπημένο τους βιβλιοπωλείο

Το Κουκάκι άλλαξε μετά την πεζοδρόμηση αρχικά της Δράκου και έπειτα της Γεωργίου Ολυμπίου ανάμεσα στα 1987 και 1991. Μεγάλη αλλαγή στην περιοχή επέφερε ο σταθμός του Μετρό Συγγρού-Φιξ (από το 2005), ενώ αντίστοιχο ρόλο έπαιξε και το Μουσείο της Ακρόπολης (από το 2009) που επίσης βρίσκεται σχετικά κοντά στο βιβλιοπωλείο.

Τα τελευταία χρόνια η γειτονιά έχει γεμίσει με διαμερίσματα Airbnb και ολοένα και μειώνονται τα σπίτια που είναι διαθέσιμα σε φοιτητές που σπουδάζουν στο γειτονικό Πάντειο. Αυτοί, άλλωστε, ήταν παραδοσιακά πελάτες του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου.

Η είδηση για το κλείσιμο του «Πυρσού» έχει δημιουργήσει ένα κύμα θλίψης στη γειτονιά. Πολλοί είναι εκείνοι που περνούν από το βιβλιοπωλείο για να πουν «αντίο» στον αγαπημένο τους χώρο, αλλά και στον κ. Σωτήρη και τη γυναίκα του Ελένη που είναι αγαπητά πρόσωπα στην περιοχή.

Μακάρι να γίνει κάτι, έστω και τελευταία στιγμή, έτσι ώστε να παραμείνει ανοιχτό το βιβλιοπωλείο. Ακόμα και να μη γίνει αυτό όμως, ο «Πυρσός» έγραψε τη δική του ιστορία, βοηθώντας εκατοντάδες χιλιάδες «βιβλιοφάγους» να «ταξιδέψουν» μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του.

Φωτογραφίες: Facebook «Πυρσός»

Προηγούμενο άρθροΓ. Γεωργαντάς: «Μέσα σε 8 μέρες ενεργοποιήθηκαν 210.000 freedom pass»
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές 2021: Λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων