Φίλης – Κακώς υποτίμησε τον Μητσοτάκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκος Φίλης, αναφέροντας ότι κακώς υποτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επέκρινε τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο κ. Φίλης, επιτέθηκε στην  κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορώντας τη ότι «οικοδομεί μια νέα Μεταπολίτευση, αλλά προς τα πίσω».

Όπως ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί μια νέα Μεταπολίτευση αλλά προς τα πίσω. Αυτό είναι το πρόσημο, το πρόγραμμα και ο στόχος της. Με παραδοσιακούς όρους θα λέγαμε ότι επιχειρεί ένα βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό: να εμπεδώσει μια νεοσυντηρητική δεξιά και νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στους θεσμούς και στους αρμούς της εξουσίας. Τη μάχη αυτή τη δίνει με ιδεολογικούς όρους, προσπαθώντας να εγκαταστήσει στο συλλογικό φαντασιακό παλιούς ιδρυτικούς αλλά και νέους μύθους της συντηρητικής παράταξης. Είναι παλιά δεξιά, βαθιά συντηρητική, αλλά ανακαινισμένη υπό τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του (που κακώς υποτίμησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ)».

Σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης για τη ΝΔ: «Σε αυτή τη μάχη που δίνουν, έχουν προσελκύσει δυνάμεις του Κέντρου, το λεγόμενο Ακραίο Κέντρο, που έχει πλέον υιοθετήσει την πιο σκληρή γλώσσα αλλά και συμπεριφορά.  Το χαρακτηρίζει η αποδοχή όλου του δεξιού οπλοστασίου, ακόμα και στην ορολογία, και ένα βαθύτατο αντιΣΥΡΙΖΑ μένος, που διαπερνάει όλη την ύπαρξή τους και δεν επιτρέπει ούτε  ένα  ψήγμα ανώδυνης κριτικής που θα περίμενε κανείς να ασκείται στη ΝΔ. Γιατί κυρίαρχο μέσα τους, είναι να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όλα τ’ άλλα τα θεωρούν δευτερεύοντα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ο Μητσοτάκης έχει κερδίσει αυτό το Κέντρο με γραμμή δεξιάς. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Επικρίσεις για τη διεύρυνση

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον τρόπο που έγινε η διεύρυνση, καθώς προσχώρτησαν πρόσωπα που «είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό», ενώ με την συνθηματολογία περί στροφής προς το Κέντρο «δημιούργησε συγχύσεις».

«Η αναγκαία διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με τρόπο που δημιούργησε συγχύσεις. Η συνθηματολογία για στροφή προς το Κέντρο, σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση διαμορφώνει δύο αντίπαλα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, τη Δεξιά και την Αριστερά, από πολλούς πολίτες εκλήφθηκε ως ιδεολογικοπολιτική ταλάντευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό μάλιστα συνέβαλε και η εικόνα των προσχωρήσεων προσώπων που είχαν ταυτιστεί με τα μνημόνια και τον παλαιοκομματισμό. Δεν αξιοποιήσαμε όσο έπρεπε το 32% των εκλογών, που δεν ήταν ομοιογενές και ήταν αναγκαίο να οργανωθεί προγραμματικά-ιδεολογικά στο έδαφος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα πολιτικό κόμμα είναι υποχρεωμένο να δημιουργεί  συνθήκες ηγεμονίας, αρχής γενομένης από τους εκλογείς του. Εννιά χρόνια μετά την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε πολλούς ψηφοφόρους μας ως πρώην ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, να τους προσδιορίζουμε με βάση την καταγωγή τους κι όχι με βάση τη σημερινή τους ταυτότητα. Αυτό μάλιστα δεν εκφράζει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχουν οριστικά κόψει τους δεσμούς τους με αυτόν τον πολιτικό χώρο» είπε μεταξύ άλλων.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι  «η κρίση φυσιογνωμίας συναρτώμενη και με αντιφατικά μηνύματα ως προς την ποιότητα της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει ερωτήματα σε  ένα μέρος της εκλογικής μας επιρροής από τα Αριστερά».

Προηγούμενο άρθροΣτέλλα Μπίζιου: “Το κτηματολόγιο μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα”
Επόμενο άρθροΜε κορονοϊό ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος – Είχε εμβολιαστεί πλήρως