Έλενα Ράπτη: «Στη σεξουαλική παρενόχληση θύμα είναι όλη η κοινωνία»

Μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και την εισαγγελική έρευνα, επώνυμοι φερόμενοι δράστες των εγκλημάτων οδηγούνται σε προφυλάκιση, ικανοποιώντας κατά κάποιο τρόπο το αίσθημα δικαιοσύνης των θυμάτων και αποδεικνύοντας πως οι θεσμοί έχουν επαρκή αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ποτέ ξανά δεν υπήρξε τέτοιο κύμα καταγγελιών, θύματα πρόθυμα να μιλήσουν και να δείξουν τους θύτες, μια μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας σε οριζόντιο επίπεδο. Ποτέ επίσης η κοινωνία δεν είδε τόσο έντονα την αποκαθήλωση ειδώλων, να συμβαίνει, αν και υπήρχαν πάντοτε κύκλοι που σιγοψιθύριζαν γεγονότα και ονόματα. Και θύματα εγκλωβισμένα στη σιωπή και την ανάγκη. Προφανώς την υπόθεση θα την κρίνει η δικαιοσύνη και όχι η δημοσιότητα. Τα στοιχεία και όχι το συναίσθημα.

Αν αποδειχθούν οι καταγγελίες καμία ποινή δεν είναι αρκετή για το βιασμό της ψυχής των θυμάτων. Με τα πρόσφατα περιστατικά η ανεκτικότητα της κοινωνίας εξαντλήθηκε. Δεν πρόκειται να διαχειριστεί άλλες τέτοιες περιπτώσεις με παθητικότητα και αδιαφορία. Το νήμα της αλλαγής που ξεκίνησε ο Σοφία Μπεκατώρου συνέχισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που με άμεσες αποφάσεις ενεργοποίησε μια δέσμη μέτρων ενίσχυσης της προστασίας από τη σεξουαλική παρενόχληση, έθεσε το κίνημα #metoo υπό την αιγίδα της κυβέρνησης και προχωρά με προσωπική του φροντίδα σε ένα μελλοντικό σχεδιασμό σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων, με αλλαγές που παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών, αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος.

Το Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την αυστηροποίηση των ποινών για γενετήσια εγκλήματα και άλλα ιδιαίτερης απαξίας. Προωθούνται  – όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός – αλλαγές που αυξάνουν την προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας.

Όταν η σιωπή των θυμάτων σπάει, και μάλιστα τόσο μαζικά, είναι η μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Να προλάβουμε, να αποθαρρύνουμε, να τιμωρήσουμε όσους βιάζουν την κοινωνία. Γιατί στη σεξουαλική παρενόχληση θύμα είναι όλη η κοινωνία.  

Προηγούμενο άρθροΓεμάτος ρύπους ο αέρας στην Ελλάδα λόγω πυρκαγιών – Πότε θα καθαρίσει επιτέλους η ατμόσφαιρα
Επόμενο άρθροΣτο πλευρό των πυρόπληκτων ο Ερυθρός Σταυρός