Οι Big Oil μηνύουν τον Μπάιντεν – Βαθαίνει η ρήξη με το πετρελαϊκό καρτέλ

Βαθαίνει η διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού πετρελαϊκού λόμπι.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι του πετρελαϊκού κλάδου κατέθεσαν αγωγή εναντίον του Αμερικανικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, διαμαρτυρόμενοι για τη διακοπή των δημοπρασιών γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, φέτος.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (ΑΡΙ) και άλλα 11 γκρουπ κατέθεσαν την αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λουιζιάνα, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ να επαναφέρει τις πωλήσεις μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις οποίες η διοίκηση διέκοψε τον Ιανουάριο, εν αναμονή της επανεξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της αξίας του προγράμματος στους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ντεμπ Χάλαντ, είχε πει ότι η αναθεώρηση, η οποία ξεκίνησε επίσημα το Μάρτιο, θα κορυφωθεί με τη δημοσίευση μιας έκθεσης στις «αρχές του καλοκαιριού».

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Κατά τη διάρκεια της προεκλογική του εκστρατείας, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να σταματήσει να εκδίδει νέες μισθώσεις σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μέρος μιας φιλόδοξης ατζέντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να απομακρύνει τη χώρα από τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2050.

Τον Ιούνιο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Λουιζιάνα χορήγησε προκαταρκτική διαταγή στη Λουιζιάνα και σε 12 άλλες πολιτείες, που μήνυσαν το Υπουργείο Εσωτερικών για το πάγωμα της μίσθωσης. Εκείνη την εποχή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση, αλλά δεν έχουν κινηθεί για να επαναλάβουν τους πλειστηριασμούς.

Η αγωγή έρχεται μόλις μερικά 24ωρα μετά την ανοικτή δυσαρέσκεια που εξέφρασε το ΑΡΙ, για την παρέμβαση που πραγματοποίησε προ ημερών ο Λευκός Οίκος προς τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, ζητώντας τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.

Δυσαρέσκεια

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (ΑΡΙ), το ισχυρό αυτό λόμπι που εκπροσωπεί την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει πρώτα να εργαστεί για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου στο σπίτι του, πριν ψάξει στο εξωτερικό.

«Θα πίστευε κανείς ότι το πρώτο μέρος στο οποίο θα απευθυνόταν θα ήταν οι Αμερικανοί παραγωγοί και όχι ο ΟΠΕΚ, ο οποίος κυριολεκτικά κρατούσε αυτή τη χώρα όμηρο για δεκαετίες, επειδή ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής μας», δήλωσε ο πρόεδρος του API, Μάικ Σόμμερς στο CNN Business.

Απαντώντας , αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τόνισε τη σημασία «αξιόπιστων και σταθερών αγορών ενέργειας αυτή την κρίσιμη στιγμή» στην παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία.

Πιέσεις στον ΟΠΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κάλεσε τον ΟΠΕΚ+ να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση των αυξημένων τιμών ενέργειας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ «πρέπει να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη».

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να καλέσει τον ΟΠΕΚ+ και τους συμμάχους του, που παράγουν πετρέλαιο, να ενισχύσουν την παραγωγή, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις αυξανόμενες τιμές της βενζίνης, εν μέσω ανησυχιών ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη από την Covid-19.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΟι κανόνες επισήμανσης προέλευσης για τα κρέατα παραμένουν επίκαιροι
Επόμενο άρθροΟ Χρ. Σπίρτζης επισκέφθηκε στο νοσοκομείο το Ν. Χαρδαλιά