Παγίδα το Αφγανιστάν για την Κίνα;

Η πτώση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης στην Καμπούλ είναι μια ιστορική στιγμή για το Πεκίνο. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι Ασιάτες πρέπει να διαχειρίζονται την ασφάλεια της Ασίας.

Τώρα ασκείται πίεση για να δείξει ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν οικονομικά, προστατεύοντας παράλληλα τις κινεζικές επενδύσεις σε κοντινή απόσταση. Είναι μια δουλειά κομμένη στα μέτρα του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σπατάλησαν δύο δεκαετίες για την οικοδόμηση του κράτους, αλλά η Κίνα απέσπασε ένα μέρισμα ασφαλείας ούτως ή άλλως. Ακόμα και όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είχε ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας, το Πεκίνο δημιούργησε ή κυριάρχησε σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που απέκλεισαν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και η Διάσκεψη για τα Μέτρα Αλληλεπίδρασης και Εμπιστοσύνης στην Ασία.

Η Κίνα έριξε χρήματα σε υποδομές, μερικά περνούσαν σε ακοντινή απόσταση από τα σύνορα του Αφγανιστάν, συνδέοντας τη Λαϊκή Δημοκρατία με αγορές στην Ευρώπη και προμηθευτές ενέργειας στη Μέση Ανατολή.

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φύγει οριστικά. Η Κίνα, έχοντας παρουσιαστεί ως εναλλακτική δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή, μπορεί να προσφέρει βοήθεια, επενδύσεις και τεχνική υποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα στον ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΣυγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ Βουτσαράς – Κοιμάται σε ράντζο κάτω από καμένο πεύκο στην αυλή
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Τσακαλίδης – «Ναι, είναι στιγμές που την αφήνεις την κάμερα»