Στα Ομοσπονδιακά δικαστήρια η διαμάχη Blue Origin με τη NASA

Στα Ομοσπονδιακά Δικαστήρια εναντίον της NASA προσέφυγε η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της για την απόφαση της διαστημικής υπηρεσίας να αναθέσει ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο στην SpaceX του Ίλον Μάσκ, νωρίτερα φέτος.

Η διαμαρτυρία, που κατατέθηκε στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο τη Δευτέρα, σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της εταιρείας να ανατρέψει την απόφαση της NASA.

Ένας εκπρόσωπος της Blue Origin επιβεβαίωσε την κατάθεση της αγωγής, προσθέτοντας σε δήλωσή του στο CNBC, ότι «τα ζητήματα που εντοπίζονται σε αυτή την προμήθεια και τα αποτελέσματά της πρέπει να αντιμετωπιστούν, για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί μια ασφαλής επιστροφή στη Σελήνη για την Αμερική».

Η κατάθεση της Blue Origin στο δικαστήριο έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το αμερικανικό γραφείο λογοδοσίας αρνήθηκε τη διαμαρτυρία της εταιρείας, υποστηρίζοντας την απόφαση της NASA.

Η απόφαση υποστήριξε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διαστημικής υπηρεσίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η NASA επέλεξε σε αποκλειστικότητα την SpaceX του Ίλον Μασκ για την επόμενη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσελήνωσης «Άρτεμις».

Το συγκεκριμένο συμβόλαιο ανέρχεται στα 2,9 δισ. δολάρια και η πρώτη αποστολή ελπίζεται να γίνει εντός του 2024.

Η SpaceX ανταγωνιζόταν τη Blue Origin και την Dynetics γι’ αυτό που αναμενόταν να είναι δύο συμβόλαια, προτού η NASA αναθέσει μόνο ένα συμβόλαιο λόγω χαμηλότερου από το αναμενόμενο κονδύλι για το πρόγραμμα από το Κογκρέσο.

Η Blue Origin δεν έχει εγκαταλείψει τον αγώνα της για να κερδίσει ένα συμβόλαιο στο πλαίσιο του προγράμματος HLS της NASA, ένα από τα τελευταία βασικά κομμάτια του σχεδίου της υπηρεσίας να επιστρέψει Αμερικανούς αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Πριν από την ανάθεση συμβολαίου τον Απρίλιο, η NASA είχε μοιράσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε συμβόλαια ανάπτυξης ιδεών – με την SpaceX να λαμβάνει 135 εκατομμύρια δολάρια, την Dynetics 253 εκατομμύρια δολάρια και την Blue Origin να λαμβάνει 579 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΦωτιές στην Αττική – Μάχη με τις φλόγες σε Βίλια και Κερατέα
Επόμενο άρθροΦωτιά στα Βίλια – Εκκενώνεται ο οικισμός Βενίζα – Μήνυμα από το 112