Βρετανία – Με ελλείψεις σε γαλοπούλα και χοιρινό η χριστουγεννιάτικη αγορά;

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν Brexit και πανδημία.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν σε υψηλούς τόνους παραγωγοί τροφίμων και εκπρόσωποι μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου της χώρας, τονίζει το CNN, καθώς η διατάραξη της ομαλής τροφοδοσίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Οι κλάδοι

Η McDonald’s έχει ήδη αναγκαστεί να βγάλει μιλκσέικ από το μενού της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Nando’s έκλεισε 45 εστιατόρια επειδή δεν μπορούσε πλέον να σερβίρει το χαρακτηριστικό της πιάτο με κοτόπουλο.

Αλλά, οι προμηθευτές προειδοποιούν για περαιτέρω διατάραξη, που σημαίνει ότι οι Βρετανοί μπορεί να χρειαστεί να μείνουν χωρίς βασικά είδη την περίοδο των γιορτών, όπως γαλοπούλα και χοίρειο, τα πρώτα Χριστούγεννα μετά την πλήρη εφαρμογή του Brexit.

Η παραγωγή κοτόπουλου στη Βρετανία έχει ήδη μειωθεί κατά 10% και η παραγωγή γαλοπούλας κατά 1/5 σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Πουλερικών, το οποίο υποστηρίζει ότι το 16% των θέσεων εργασίας στον κλάδο είναι κενό.

Επιδείνωση όσο πλησιάζουν οι γιορτές

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ενόψει της κρίσιμης περιόδου των εορτών.

Ο Ρίτσαρντ Γουόκερ, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Ισλανδία, δήλωσε στο BBC Radio ότι τα καταστήματα στερούνται ήδη ορισμένων προϊόντων, όπως ψωμί και αναψυκτικά και σημείωσε ότι όσο πλησιάζουν οι γιορτές τα χρονικά περιθώρια για αποκατάσταση των κενών που προκαλούνται σε όλη την αλυσίδα μικραίνουν.

Ο κολοσσός Tesco ανακοίνωσε χθες ότι η διαθεσιμότητα έχει περιοριστεί σημαντικά σε πολλά προϊόντα, ενώ η Co-op προσλαμβάνει προσωρινά μέχρι και 3.000 εργαζόμενους για να διατηρήσει τα ράφια της γεμάτα.

«Οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Co-op Στιβ Μιούρελς στη βρετανική εφημερίδα The Times.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες αποδίδουν τις ελλείψεις εργαζομένων στη «σφιχτή» αγορά εργασίας και στην αποχώρηση   υπηκόων της ΕΕ από τον κλάδο των μεταφορών, τη γεωργία και την επεξεργασία τροφίμων.

Η Ένωση Οδικών Μεταφορών αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή από τη Βρετανία λείπουν περίπου 100.000 οδηγοί φορτηγών, εκ των οποίων οι 20.000 είναι υπήκοοι της ΕΕ που έφυγαν από τη χώρα μετά το Brexit.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος διαπιστώνουν ότι λείπει το 14% του προσωπικού, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος.

Από την πλευρά του, κυβερνητικός αξιωματούχος, διαβεβαίωνε ότι «έχουμε μια εξαιρετικά ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και παγιωμένους τρόπους συνεργασίας με τον τομέα των τροφίμων για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».

Δεν είναι εύκολη η αποκατάσταση

Οι εργοδότες δεν μπόρεσαν να προσλάβουν εργαζόμενους από την ΕΕ για να καλύψουν τα κενά λόγω των αυστηρότερων κανόνων μετανάστευσης που θέσπισε η βρετανική κυβέρνηση μετά το Brexit.

Σε αυτό πλαίσιο, ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Tesco, προσφέρουν μπόνους 1.000 λιρών στους οδηγούς με την υπογραφή της σύμβασης.

Αλλά αυτό μπορεί να μην προσελκύσει αρκετούς εργαζόμενους σε μια αγορά εργασίας με ρεκόρ αναγκών ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και ποσοστό ανεργίας κάτω από 5%, υπογραμμίζει το CNN.

Ο Γουόκερ, από το σούπερ μάρκετ Ισλανδία, είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιδεινώσει την έλλειψη οδηγών φορτηγών, αφήνοντας το επάγγελμα εκτός λίστας «εξειδικευμένων εργαζομένων» που θα επέτρεπε μεγαλύτερη μετανάστευση.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ – Σταθερά σε υψηλό 30 ετών ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών
Επόμενο άρθροΑυτοί ήταν οι πλουσιότεροι Έλληνες το 1979