Την ανάγκη στήριξης των πληγέντων μηλοπαραγωγών του Ανατολικού Πηλίου επισημαίνει ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό, την οποία κοινοποίησε και προς τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χ. Τριαντόπουλο.

Ειδικότερα, η Ερώτηση αναφέρεται στις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε καλλιέργειες μήλων από μπουρίνι στο Ανατολικό Πήλιο. Η καρπόπτωση που σημειώθηκε στις περιοχές Ζαγοράς, Μακρυρράχης και Πουρίουήρθε να προστεθεί στην απομείωση της παραγωγής λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, ο οποίος έπληξε και το Ανατολικό Πήλιο.

Ο κ. Μαραβέγιας σημειώνει ότι οι παραπάνω ζημιές σημειώθηκαν λίγο πριν τη συγκομιδή των καρπών και αγγίζουν, σύμφωνα με μηλοπαραγωγούς της περιοχής, περίπου το 80% της φετινής παραγωγής μήλων υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα σε επικοινωνία μηλοπαραγωγών με τον ΕΛΓΑ, τους αναφέρθηκε ότι δεν προβλέπεται να γίνουν εκτιμήσεις ζημιών στην περιοχή.

Δεδομένου ότι ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είναι αρμόδιος και για θέματα «Κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ζημιών» από φυσικές καταστροφές, στην περίπτωση που αυτές δεν καλυφθούν από ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά στις αρμοδιότητες του δεν συμπεριλαμβάνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ο κ. Μαραβέγιας ζητεί να ενημερωθεί για τα παρακάτω:

-Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των απωλειών και την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών του Ανατολικού Πηλίου που επλήγησαν από τα αναφερόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα.

-Σε περίπτωση που αυτές οι ζημιές δεν πρόκειται να καλυφθούν πλήρως από τον ΕΛΓΑ, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο διυπουργικός μηχανισμός συντονισμού των δράσεων συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές.

Προηγούμενο άρθροΡοδόπη – Μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Επόμενο άρθροΗλεία –  Μετά την καταγραφή η χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους